Coś dla ochłody
Przysmak najmłodszych, a do tego chwila relaksu i ochłody w upalny dzień. Zaskocz znajomych, serwując lody domowej roboty!
Przysmak najmłodszych, a do tego chwila relaksu i ochłody w upalny dzień. Zaskocz znajomych, serwując lody domowej roboty!
Warto, bo naprawdę nie są trudne w przygotowaniu. Właściwie wystarczy mleko, śmietanka, jaja i cukier. No i dodatki, najlepiej owocowe.
Z maszynką i samodzielnie
Ze zrobieniem lodów nie będzie miał problemu szczęśliwy posiadacz specjalnej maszynki. Warto zastanowić się nad jej zakupem - tym bardziej, że nie są przesadnie drogie. Na podstawową wersję wydamy nie więcej niż 100 zł. Niewiele, a mamy pewność, że najmłodsi domownicy będą nam wdzięczni. Zwłaszcza latem.
Produkcja lodów w takiej maszynce ogranicza się właściwie do mieszania masy przygotowanej według przepisu. Po prostu - wlewamy ją do pojemnika i lody robią się praktycznie same, bo sprzęt sam je dla nas schłodzi.
Jednak jeśli wspomnianego cudeńka nie posiadamy, to nie znaczy, że lodów nie zrobimy. Zrobimy! Może nie tak szybko i łatwo, bo trzeba będzie wykorzystać zamrażarkę i na efekt przyjdzie nam poczekać kilka godzin, ale czego nie robi się dla odpowiedniego efektu?
Pamiętajmy jednak, aby nasze lody nie przeszły zapachem ryb lub warzyw, bo takie zjedzą tylko najwytrwalsi. Aha, jeszcze jedno: do chłodzenia lodów idealne są metalowe pojemniki, które zdecydowanie lepiej trzymają zimno, niż plastikowe czy szklane (te dodatkowo mogą pękać).
Wanilia i kawa
Najprostsze do zrobienia są lody waniliowe. Wystarczy 0,5 litra mleka, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru i cukier waniliowy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę, którą delikatnie zalewamy zagotowanym, gorącym mlekiem. Cały czas należy mieszać masę, aby składniki dokładnie się połączyły. Całość studzimy i zamrażamy. To wszystko.
A co powiecie na lody kawowe? Sposób przygotowania jest w zasadzie identyczny jak przedstawiony powyżej, tyle że przed zamrożeniem lody należy wymieszać jeszcze z naparem kawowym (espresso lub zwyczajną mocną kawą rozpuszczalną).
Owocowo-jogurtowe
Jeśli lubicie lody malinowo-jogurtowe, to mamy coś specjalnie dla Was. Wystarczą: 2 jaja, szklanka jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki śmietany 30 proc., 0,75 szklanki cukru, 30 dag malin.
Umyte jaja musimy sparzyć. Następnie dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i mieszamy z jogurtem. Bierzemy się za białka, które ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy również schłodzoną śmietanę.
Czas na maliny. Myjemy je, starannie suszymy i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy białka oraz śmietanę z kremem jogurtowym. Pozostaje jeszcze wymieszać całość, przelać do niewielkich kubeczków i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Dobrze jest mieszać co jakiś czas, by poszczególne warstwy się nie rozdzieliły.
Tak naprawdę smak lodów zależy od fantazji ich twórcy. Możemy dodawać niezliczoną ilość rodzajów owoców, syropów, bakalii. Warto popróbować. Można nawet zaproponować dzieciom, aby stworzyły własną, niepowtarzalną kompozycję. Bo przecież nie ma nic lepszego na upalny dzień niż lody. Oczywiście własnej roboty!
qk
fot. sxc.hu