Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar nie trwa długo, ale fanów jest kwaskowo-słodkiego smaku nie brakuje. Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", przygotowała ciasto z tym produktem, a wśród składników oprócz dorodnego rabarbaru znalazły się wiejskie jaja i puszysta mąka pszenna tortowa.
Sezon na rabarbar nie trwa długo, a fanów kwaskowo-słodkiego smaku nie brakuje. Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", przygotowała ciasto z tym produktem, a wśród składników oprócz dorodnego rabarbaru znalazły się wiejskie jaja i puszysta mąka pszenna tortowa.
Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
5-6 gałązek rabarbaru
2 łyżki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki lub widelca. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Tortownicę (u mnie 23 cm, ale jeśli macie większą dodajcie więcej rabarbaru) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy rabarbar. Im więcej, tym ciasto będzie bardziej mokre (ale i bardziej kwaskowe). Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.
Zobacz także: buraczana kasza jaglana ze szparagami.