Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar nie trwa długo, ale fanów jest kwaskowo-słodkiego smaku nie brakuje. Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", przygotowała ciasto z tym produktem, a wśród składników oprócz dorodnego rabarbaru znalazły się wiejskie jaja i puszysta mąka pszenna tortowa.

Ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Sezon na rabarbar nie trwa długo, a fanów kwaskowo-słodkiego smaku nie brakuje. Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", przygotowała ciasto z tym produktem, a wśród składników oprócz dorodnego rabarbaru znalazły się wiejskie jaja i puszysta mąka pszenna tortowa.

Składniki:

6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
5-6 gałązek rabarbaru
2 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki lub widelca. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Tortownicę (u mnie 23 cm, ale jeśli macie większą dodajcie więcej rabarbaru) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy rabarbar. Im więcej, tym ciasto będzie bardziej mokre (ale i bardziej kwaskowe). Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.

Obraz
© (fot. www.dziekujebylopyszne.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach