Trwa ładowanie...
d226rij
12-11-2020 15:14

Ciasto poduszkowiec

Przepis

Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie sernika i klasycznego murzynka. Jest ciężkie, wilgotne od sera oraz bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi kakao i wanilii.

d226rij
4.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
pixabay
Źródło: pixabay
Składniki

Ciasto kakaowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jajek klasy L
  • 160 g cukru do wypieków
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka

Masa serowa

  • 700 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przepis

Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza twarogiem)
Przepis na formę 25x35 cm

Ciasto kakaowe:

  • Jajka ubić z cukrem na puszysty, biały krem, a następnie do miski dodawać kolejno olej i mleko, nie przerywając miksowania.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Dodać do misy z jajami i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Sernik:

  • Twaróg przełożyć do miski.
  • Dodać budyń w proszku, cukier puder i pastę waniliową. Miksować do połączenia składników.

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

  • Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto kakaowe.
  • Masę serową kłaść łyżką w formie kleksów na cieście kakaowym. Można także użyć rękawa cukierniczego i przy jego pomocy równomiernie rozłożyć masę serową w formie kratki.
  • Ciasto wstawić do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu powinno pozostać lekko wilgotne.
  • Uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto w tej postaci smakuje świetnie, ale można dodatkowo oblać je polewą z roztopionej tabliczki czekolady z masłem i odrobiną mleka. Będzie jeszcze smaczniejsze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto poduszkowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj