Ciasto poduszkowiec

Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie sernika i klasycznego murzynka. Jest ciężkie, wilgotne od sera oraz bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi kakao i wanilii.

CIasto poduszkowiecCIasto poduszkowiec
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto kakaowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jajek klasy L
  • 160 g cukru do wypieków
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka

Masa serowa

  • 700 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przepis

Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza twarogiem)
Przepis na formę 25x35 cm

Przepis

Ciasto kakaowe:

  • Jajka ubić z cukrem na puszysty, biały krem, a następnie do miski dodawać kolejno olej i mleko, nie przerywając miksowania.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Dodać do misy z jajami i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Sernik:

  • Twaróg przełożyć do miski.
  • Dodać budyń w proszku, cukier puder i pastę waniliową. Miksować do połączenia składników.

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

  • Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto kakaowe.
  • Masę serową kłaść łyżką w formie kleksów na cieście kakaowym. Można także użyć rękawa cukierniczego i przy jego pomocy równomiernie rozłożyć masę serową w formie kratki.
  • Ciasto wstawić do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu powinno pozostać lekko wilgotne.
  • Uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis

Ciasto w tej postaci smakuje świetnie, ale można dodatkowo oblać je polewą z roztopionej tabliczki czekolady z masłem i odrobiną mleka. Będzie jeszcze smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu