Trwa ładowanie...
dqkazbg
dqkazbg

Ciasto bakaliowe

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 2/5 kostki margaryny do pieczenia (100g)
  • 2/3 szklanki cukru (160g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jaja
  • 50 ml rumu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przepis

Owoce i orzechy wymieszać z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlać rum. Do masy dodać oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm. Piec około 60 minut.

dqkazbg

Podziel się opinią

Share
dqkazbg

dqkazbg
dqkazbg
dqkazbg