Ciasto bakaliowe
- 2/5 kostki margaryny do pieczenia (100g)
- 2/3 szklanki cukru (160g)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 jaja
- 50 ml rumu
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Owoce i orzechy wymieszać z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlać rum. Do masy dodać oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm. Piec około 60 minut.
Podziel się opinią
Komentarze