Trwa ładowanie...
6 lipca 2009, 08:10

Chmiel nie tylko do piwa

Jest to okazała bylina-pnącze, która osiąga wysokość do 5 m. Ma kanciaste łodygi z liśćmi dwojakiego rodzaju - dużymi, zwykle o trzech wyraźnych klapach, i mniejszymi, sercowato-jajowatymi. Wszystkie są ostro ząbkowate, o bardzo szorstkiej powierzchni. Owoce chmielu przypominają małe szyszki o miękkich, jasnozielonych łuskach. Odznaczają się swoistym, niezbyt miłym aromatem.

Chmiel nie tylko do piwaŹródło: archiwum, fot: archiwum
dw2t106
dw2t106

Jest to okazała bylina-pnącze, która osiąga wysokość do 5 m. Ma kanciaste łodygi z liśćmi dwojakiego rodzaju - dużymi, zwykle o trzech wyraźnych klapach, i mniejszymi, sercowato-jajowatymi. Wszystkie są ostro ząbkowate, o bardzo szorstkiej powierzchni. Owoce chmielu przypominają małe szyszki o miękkich, jasnozielonych łuskach. Odznaczają się swoistym, niezbyt miłym aromatem.

Chmiel był od wieków znany w lecznictwie ludowym, zwłaszcza jako środek uspokajający i nasenny. Odgrywał też dużą rolę w obrzędach weselnych.

Dziko rosnący chmiel można spotkać w olszynach i wilgotnych zaroślach, zdziczały - przy ogrodzeniach w starych parkach i ogrodach. W cieplejszych rejonach Polski jest uprawiany na dużą skalę. Surowiec z plantacji wykorzystywany jest przede wszystkim do wyrobu piwa, a także w przemyśle farmaceutycznym.

Apteczkę domową możemy zaopatrzyć w szyszki chmielu dziko rosnącego. Zbiera się je podczas suchej pogody, na kilka dni przed zupełnym dojrzeniem, gdy są jeszcze prawie zamknięte, zielonkawo-żółte. Zrywa się je pojedynczo, nie z gałązkami. Suszyć je trzeba szybko, jednowarstwowo, bowiem łatwo pleśnieją.

dw2t106

Surowcem zielarskim jest szyszka chmielu i lupulina - gruczoły wydzielnicze chmielu, otarte z powierzchni szyszek. Surowce te mają właściwości uspokajające, pobudzające czynności żołądka i przeciwzakaźne. W nieżycie żołądka i jelit, wzdęciach, braku apetytu stosuje się odwar z łyżki szyszek na szklankę wody. Pić go należy trzy razy dziennie po 1/4 szklanki. Przy wyczerpaniu nerwowym, zmęczeniu psychicznym, trudnościach w zasypianiu polecany jest odwar z następujących ziół: szyszki chmielu, liście melisy i mięty zmieszać w jednakowych proporcjach. Odwar z łyżki mieszanki na szklankę wody pić 2 razy dziennie po pół szklanki. Zewnętrznie odwar z szyszek chmielu jest stosowany jako dodatek do kąpieli w chorobach bakteryjnych skóry (wrzody, czyraki, ropnie) oraz bólach reumatycznych.

Ponoć chmiel zawiera substancje opóźniające procesy starzenia się skóry. Dobrze jest zatem używać kąpieli chmielowych. Odwarem można także płukać włosy - działa bakteriobójczo i nadaje im połysk.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

dw2t106
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dw2t106
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj