Chleb żytni
Domowo wypiekany chleb żytni jest smaczny, chrupiący i bardzo zdrowy. Możesz go podawać na śniadanie, a także jako dodatek do potraw. Sprawdzi się także na wielkanocnym stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-6 |
Okazja: |
- 5 dkg drożdży
- 2 szklanki letniej wody (ok. 37st. C)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 łyżka syropu lub miodu
- 1,5 łyżki soli
- 5 szklanek mąki żytniej (można ewentualnie dać pół na pół z mąką pszenną
Rozetrzeć drożdże i rozmieszać z wodą. Dodać tłuszcz, syrop, sól i wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, troszkę wyrobić, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 min.do wyrośnięcia. Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 225 st. C.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze