Trwa ładowanie...
d2rdo24

Chleb żytni

Przepis

Domowo wypiekany chleb żytni jest smaczny, chrupiący i bardzo zdrowy. Możesz go podawać na śniadanie, a także jako dodatek do potraw. Sprawdzi się także na wielkanocnym stole.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-6

Okazja:
Chleb żytni
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 szklanki letniej wody (ok. 37st. C)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
  • 1 łyżka syropu lub miodu
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 szklanek mąki żytniej (można ewentualnie dać pół na pół z mąką pszenną
Przepis

Rozetrzeć drożdże i rozmieszać z wodą. Dodać tłuszcz, syrop, sól i wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, troszkę wyrobić, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 min.do wyrośnięcia. Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 225 st. C.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Chleb żytni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2rdo24

Podziel się opinią

Share
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
Więcej tematów
d2rdo24