Chleb żytni
Domowo wypiekany chleb żytni jest smaczny, chrupiący i bardzo zdrowy. Możesz go podawać na śniadanie, a także jako dodatek do potraw. Sprawdzi się także na wielkanocnym stole.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 dkg drożdży
- 2 szklanki letniej wody (ok. 37st. C)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 łyżka syropu lub miodu
- 1,5 łyżki soli
- 5 szklanek mąki żytniej (można ewentualnie dać pół na pół z mąką pszenną
Przepis
Rozetrzeć drożdże i rozmieszać z wodą. Dodać tłuszcz, syrop, sól i wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, troszkę wyrobić, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 min.do wyrośnięcia. Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 225 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl