Cenne zarodki pszenicy
Czym właściwie są zarodki pszenicy?
Błonnik, białko, mnóstwo cennych minerałów i witamin - to wszystko i wiele więcej znajdziemy w maleńkich pszenicznych zarodkach. Czy warto po nie sięgać, a kto musi z tej skarbnicy substancji odżywczych zrezygnować? Zapytaliśmy o to specjalistkę ds. żywienia człowieka Agatę Lewandowską z poradni Dietosfera.
Błonnik, białko, mnóstwo cennych minerałów i witamin - to wszystko i wiele więcej znajdziemy w maleńkich pszenicznych zarodkach. Czy warto po nie sięgać, a kto musi z tej skarbnicy substancji odżywczych zrezygnować? Zapytaliśmy o to specjalistkę ds. żywienia człowieka Agatę Lewandowską z poradni Dietosfera.
Zarodki to produkt sypki. Odseparowana część ziarna uznawana za najcenniejszą, zawierająca ogromne bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych. Część osób myli zarodki z kiełkami pszenicy. Jednak to inne produkty. Kiełki to "świeża zielenina", kilkudniowa roślinka, która wykiełkowała z ziarna. Zarodki kupujemy w formie gotowego do użycia proszku, który możemy dodawać do rozmaitych potraw. Kiełki możemy kupić już w formie wyrośniętych roślinek np. w mieszankach kiełków. Dostępne są też nasiona do samodzielnej uprawy, często z dołączoną kiełkownicą.