Bułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchne

Pyszna, chrupiąca, o cudownym zapachu bułka to symbol rodzinnego śniadania. Jak przygotować domowe bułeczki? To naprawdę bardzo proste. Zapraszamy do przepisu.

Bułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchneBułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchne

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 białko

Przepis

1. Drożdże nastawiamy do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru i szklanką wody).
2. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z resztą składników.
3. Po wyrośnięciu drożdży, łączymy je z mąką (wymieszaną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 min. Formujemy bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i w końcu wsuwamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut (200 st. C bez termoobiegu).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości