Brownie
- Ciasto:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 125 g margaryny Kasia
- 6 jajek
- 400 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 4 łyżeczki kakao
- Polewa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szk słodkiej śmietany 18%
- cukrowe gwiazdki do dekoracji
W kąpieli wodnej roztopić margarynę.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do margaryny.
Wszystko razem mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści.
Masę przelać do miski, w której będzie miksowane ciasto.
Gdy przestygnie wsypać cukier puder oraz kakao i miksować.
Gdy cukier połączy się z czekoladą nadal ucierając dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je.
Ponownie nastawić małe garnczki do kąpieli wodnej, wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę.
Podgrzewać aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietanką, ale nie zagotuje.
Polewą polać ciasto i udekorować cukrowymi gwiazdkami.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze