Börek na dwa sposoby

Kuchnia Jerozolimy nie ma granic… i ta książka kucharska też nie! Są w niej przepisy m.in. na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel czy börek. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.

BörekBörek
oprac. Katarzyna Gileta

Börek z fetą i szpinakiem:

  • 1 cebula
  • 1 opakowanie fety, 150 g
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego, 200 g ( jeśli używasz mrożonego, uprzednio całkiem go rozmroź)
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania sezam

Börek z ziemniakami:

  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania
  • 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie ciasta filo sezam

Börek z fetą i szpinakiem:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, a potem pod- smaż ją na sporej ilości oliwy na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Pokrusz fetę, dodaj do szpinaku i wy- mieszaj w dużej misce. Najprościej zrobić to rękami. Dodaj cebulę, sumak i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku – używaj jednego arkusza. Możesz też użyć kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.

Börek z ziemniakami:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Utłucz ziemniaki na gładką masę, wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dopraw solą.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku, używaj jednego arkusza, a kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯