Börek na dwa sposoby
Kuchnia Jerozolimy nie ma granic… i ta książka kucharska też nie! Są w niej przepisy m.in. na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel czy börek. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6-10 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Börek z fetą i szpinakiem:
- 1 cebula
- 1 opakowanie fety, 150 g
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego, 200 g ( jeśli używasz mrożonego, uprzednio całkiem go rozmroź)
- 1 łyżka sumaku
- 1 opakowanie ciasta filo
- oliwa z oliwek do smażenia i smarowania sezam
Börek z ziemniakami:
- 4 ugotowane i obrane ziemniaki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia i smarowania
- 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie ciasta filo sezam
Börek z fetą i szpinakiem:
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Obierz i poszatkuj cebulę, a potem pod- smaż ją na sporej ilości oliwy na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Pokrusz fetę, dodaj do szpinaku i wy- mieszaj w dużej misce. Najprościej zrobić to rękami. Dodaj cebulę, sumak i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
- Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku – używaj jednego arkusza. Możesz też użyć kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
- Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
- Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.
Börek z ziemniakami:
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Obierz i poszatkuj cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Utłucz ziemniaki na gładką masę, wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dopraw solą.
- Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku, używaj jednego arkusza, a kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
- Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
- Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.
Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze