BOEUF BOURGUIGNON z grzybami

Obraz

Składniki

  • 800 g mostku wołowego,
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/2 główki czosnku,
  • 1 plaster niewędzonego boczku,
  • 1/4 natki selera,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 butelki czerwonego wina, np. Bordeaux,
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr

Przepis

1. Pokrój wołowinę w duże kawałki, ok. 3 cm.
2. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przenieś mięso na durszlak, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Posiekaj cebulę i białą część pora i dodaj do garnka. Gotuj powoli w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodaj szczyptę mąki, aby zagęścić sos. Po ugotowaniu odcedź nadmiar tłuszczu przez sito. Wrzuć cebulę ponownie na patelnię.
4. Główkę czosnku przekrój w poziomie na pół. Dodaj do cebuli.
5. Przygotuj bukiet przypraw. Zwiąż ćwierć natki selera, liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku i trochę pietruszki i dodaj na patelnię. Niektórzy umieszczają marchewkę w Boeuf Bourguignon na tym etapie, ale nie uważam, aby było to konieczne.
6. Wino wlej do garnka, a następnie dodaj wcześniej przygotowany bukiet przypraw i ładny, duży plaster boczku. Doprowadź do wrzenia i zredukuj objętość (o około połowę). To wzmocni smak dania.
7. Dodaj 500 ml wody, a następnie bulionetkę Knorr, która podkreśli smak potrawy. Dodaj mięso, doprowadź do wrzenia. Całość włóż do pieca, piecz w temperaturze ok. 140-150°C przez ok. 165 min. Sprawdź po ok. 2 godz., czy danie nie wysycha.
8. 20 min przed końcem pokrój boczek w cienkie paski, a następnie smaż je delikatnie. Nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek oleju, ponieważ boczek będzie gotować się we własnym tłuszczu. Na osobnej patelni zarumień cebulę. Gdy boczek będzie lekko rumiany, odcedź go i na tej samej patelni usmaż grzyby.
9. Wyciągnij z piekarnika mięso. Przełóż kawałki wołowiny na talerz i polej sosem z duszenia. Udekoruj cebulą, grzybami oraz boczkiem. Oto klasyczny boeuf bourguignon.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯