Bocianie łapy. Przepyszne racuszki prosto z Podlasia

Na wstępie pragnę uspokoić: nie będziemy spożywać żadnych ptasich nóżek. Skąd zatem taka nazwa? Autorką przepisu jest Luba Sakowicz z Michałowa na Podlasiu. Przepis dostała od mamy, ma on ponad 100 lat. Tradycja przygotowania jest powiązana ze świętem Zwiastowania Bogurodzicy. Mawiano: "Na zwiastowanie przybywaj, bocianie". Na ten czas przypadają zazwyczaj powroty bocianów na Podlasie. Wierzono, że przynoszą szczęście gospodarzom. Szanowano je i czczono. Wołano do nich: "Busioł, busioł, tut bysłowa łapka, tut twoja chatka". Z tej okazji gospodynie smażyły wyjątkowe racuchy lub – jak kto woli – placki drożdżowe. Wkładano je do gniazda, by skusić bociana do pozostania w nim. Ich wyjątkowość polega na kształcie i składnikach, zwłaszcza tym jednym: w cieście nie ma jajek, a zamiast nich dodaje się startą marchewkę, która nadaje pięknego koloru i wilgotności. Kształt ma przypominać łapy bociana. Placki robiono pięcio- lub trójpalczaste. Pani Luba opowiadała, że placki powinny być z jednej strony ciemniejsze, tak jak wyglądają łapy bociana, który chodzi po błocie.

Bocianie łapy. Przepyszne ciasteczka z PodlasiaBocianie łapy. Przepyszne ciasteczka z Podlasia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (ok. 14 g suszonych)
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia

Przepis

  • Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
  • Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zaczyn odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Do zaczynu dodać marchewkę startą na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) oraz mąkę. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ponownie przez chwilę wyrobić ciasto. Odrywać kawałki wielkości małego jabłka, formować trójkąt. Jeśli ciasto się klei do dłoni, posmarować je odrobiną oleju.
  • Blat posypać mąką, ułożyć trójkąty i nożem naciąć jeden z boków w dwóch miejscach (powstaną palce łapki), jak na zdjęciu.
  • Smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi konfiturami.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb