Bocianie łapy. Przepyszne racuszki prosto z Podlasia

Na wstępie pragnę uspokoić: nie będziemy spożywać żadnych ptasich nóżek. Skąd zatem taka nazwa? Autorką przepisu jest Luba Sakowicz z Michałowa na Podlasiu. Przepis dostała od mamy, ma on ponad 100 lat. Tradycja przygotowania jest powiązana ze świętem Zwiastowania Bogurodzicy. Mawiano: "Na zwiastowanie przybywaj, bocianie". Na ten czas przypadają zazwyczaj powroty bocianów na Podlasie. Wierzono, że przynoszą szczęście gospodarzom. Szanowano je i czczono. Wołano do nich: "Busioł, busioł, tut bysłowa łapka, tut twoja chatka". Z tej okazji gospodynie smażyły wyjątkowe racuchy lub – jak kto woli – placki drożdżowe. Wkładano je do gniazda, by skusić bociana do pozostania w nim. Ich wyjątkowość polega na kształcie i składnikach, zwłaszcza tym jednym: w cieście nie ma jajek, a zamiast nich dodaje się startą marchewkę, która nadaje pięknego koloru i wilgotności. Kształt ma przypominać łapy bociana. Placki robiono pięcio- lub trójpalczaste. Pani Luba opowiadała, że placki powinny być z jednej strony ciemniejsze, tak jak wyglądają łapy bociana, który chodzi po błocie.

Bocianie łapy. Przepyszne ciasteczka z PodlasiaBocianie łapy. Przepyszne ciasteczka z Podlasia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (ok. 14 g suszonych)
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia

Przepis

  • Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
  • Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zaczyn odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Do zaczynu dodać marchewkę startą na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) oraz mąkę. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ponownie przez chwilę wyrobić ciasto. Odrywać kawałki wielkości małego jabłka, formować trójkąt. Jeśli ciasto się klei do dłoni, posmarować je odrobiną oleju.
  • Blat posypać mąką, ułożyć trójkąty i nożem naciąć jeden z boków w dwóch miejscach (powstaną palce łapki), jak na zdjęciu.
  • Smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi konfiturami.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯