Bigos staropolski

Jaki powinien być idealny bigos? Aromatyczny, wypełniony mięsem z dodatkiem wina, grzybów i suszonych śliwek. Bigos wymaga czasu i cierpliwości. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Bigos staropolskiBigos staropolski

Składniki

  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 0,5 kg wędlin
  • 1 kg - mieszanych pieczonych mięs
  • 5 dag - słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 kwaśne jabłka
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • kilka liści laurowych
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przepis

Do garnka wrzucamy pokrojony surowy, wędzony boczek i po podsmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę, po czym dodajemy kiszoną kapustę - dobrej jakości - jeśli trzeba należy posiekać.

Przepis

Następnie dokładamy np. pokrojone kawałki szynki z dzika oraz pokrojoną kiełbasę jałowcową (można również ugotować mięso jak na gulasz i po podduszeniu dodać do kapusty), dodajemy suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna.

Przepis

Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. trzy dni w tym czasie go przemrażając i dodając wino tak, by miał ciemną barwę.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb