Białe wino też zdrowe
Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie - zapewnia "New Scientist".
Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie - zapewnia „New Scientist".
Tak zwany „francuski paradoks", czyli rzadkie występowanie wśród lubiących tłuste jedzenie Francuzów chorób serca, przypisuje się zwykle zdrowotnym właściwościom czerwonego wina.
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington, wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.
Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie, oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz „cudownej" substancji otrzymywanej ze skórek winogron - resweratrolu.
Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii.
(PAP)