Babka ziemniaczana
Na Podlasiu królują ziemniaki. Jednym z tradycyjnych regionalnych dań jest babka ziemniaczana. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. babka doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 80 dag wędzonegoboczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę z kominem posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami. Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze