Babka ziemniaczana

Na Podlasiu królują ziemniaki. Jednym z tradycyjnych regionalnych dań jest babka ziemniaczana. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. babka doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 80 dag wędzonegoboczku pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki

Przepis

Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę z kominem posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami. Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇