Babka ziemniaczana
Na Podlasiu królują ziemniaki. Jednym z tradycyjnych regionalnych dań jest babka ziemniaczana. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. babka doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 80 dag wędzonegoboczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Przepis
Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę z kominem posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami. Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl