Trwa ładowanie...
d11ua59
d11ua59

Babka ziemniaczana

Przepis

Na Podlasiu królują ziemniaki. Jednym z tradycyjnych regionalnych dań jest babka ziemniaczana. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. babka doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

3.3
(7 głosów)
Oceń:
d11ua59
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Babka ziemniaczana
Kwelka gotuje
Składniki
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 80 dag wędzonegoboczku pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Przepis

Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę z kominem posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami. Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Babka ziemniaczana
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d11ua59

Podziel się opinią

7
9
Share
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59