Trwa ładowanie...
d18m55u
28-11-2019 09:12

Babka ziemniaczana

Przepis

Na Podlasiu królują ziemniaki. Jednym z tradycyjnych regionalnych dań jest babka ziemniaczana. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. babka doskonale smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d18m55u
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 80 dag wędzonegoboczku pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Przepis

Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę z kominem posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami. Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Babka ziemniaczana
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u