7 kulinarnych hitów 2012

Czy moda i kuchnia mają ze sobą coś wspólnego? Owszem! Kuchnia, a dokładniej mówiąc smaki wciąż ewoluują

Obraz

/ 7Kulinarne trendy

Obraz
© Thinkstock

Czy moda i kuchnia mają ze sobą coś wspólnego? Owszem! Kuchnia, a dokładniej mówiąc smaki wciąż ewoluują. Tradycja coraz częściej splata się z nowoczesnością, szefowie kuchni podsuwają nam wciąż nowe pomysły na dania, udoskonalają babciną kuchnię. Wszystko po to, by rozwijać nas kulinarnie i przyciągać do restauracji wciąż nowych smakoszy. Poza tym miłośnicy dobrego jedzenia sami tworzą trendy godne naśladowania. Czym mogą zaskoczyć nas w tym roku? Oto nasz subiektywny ranking.

Szkoły gotowania
Moda na gotowanie nie mija. Gotują nie tylko gospodynie domowe, ale również celebryci. Wydają książki, stają przy garnkach w programach telewizyjnych. Patrzysz na nich z zazdrością i przyznajesz smutno, że ty tak nie potrafisz. Mamy na to radę - zapisz się do szkoły gotowania. To jest naprawdę trendy! Znajomi pękną z zazdrości, a ty przekonasz się, że gotować może każdy.
W szkole gotowania, pod okiem specjalisty, można od początku do końca nauczyć się gotować, nabrać kuchennej pewności lub doskonalić swój kunszt kulinarny. Taką kuchenną zabawą możesz zarazić nawet swoje dzieci.

/ 7Grupowe jedzenie

Obraz
© archiwum

Chcesz wybrać się do topowej restauracji, ale brakuje ci funduszy? Sprawdź, czy nie możesz wybrać się tam dzięki coraz modniejszym zakupom grupowym. 70 proc. zniżki w miejscu, w którym nasze podniebienie zazna kulinarnej rozkoszy to prawdziwa gratka.

Ten system zakupów narodził się w Chinach, potem zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, teraz podbija Polskę. Dzięki nim każdy internauta po zarejestrowaniu w serwisie może kupić różnego rodzaju usługi w niższych cenach.

/ 7Zamelduj się w restauracji

Obraz
© Thinkstock

Popularne portale społecznościowe umożliwiają "meldowanie się" w dowolnych miejscach na całym świecie. Restauracje, szczególnie te modne, z dobrym i oryginalnym jedzeniem, to miejsca, w których warto bywać. Czemu więc nie pochwalić się znajomym, że zjedliśmy coś wyśmienitego, w ciekawym lub modnym miejscu? Może nam pozazdroszczą i sami wybiorą się tam za kilka dni?

Wystarczy wciśnięcie jednego guzika w swoim telefonie, by cały świat dowiedział się, gdzie właśnie konsumujemy wyborną kolację. Możemy do tego dołączyć zrobione przed sekundą zdjęcie.

/ 7Burak kontra marchewka

Obraz
© Thinkstock

Marchewkowe ciasto to już nie nowość, ale keks z buraka może zaskoczyć, prawda? My polecamy ciasto czekoladowe, zawierające buraki, które jest bardzo aromatyczne i wilgotne, właśnie dzięki dodaniu tych bordowych warzyw. Na dodatek, choć wydaje się to mało prawdopodobne, nie czuć w nim głównego składnika.

Nie zapominajmy też o coraz popularniejszym bakłażanie, czyli gruszce miłości. Można wyczarować z niego dziesiątki potraw. Do tego niezastąpione pomidory... Przewidujemy, że tym rokiem na wielką skalę zawładną warzywa.

/ 7Moda na kasze

Obraz
© Thinkstock

Topowe stołeczne restauracje szczycą się podawaniem polskich kasz na coraz bardziej wyrafinowane sposoby. Wypada się cieszyć i chwalić modę na tę zdrową kuchnię, ponieważ kasze leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi.

Pełne są pierwiastków podnoszących odporność organizmu, wspomagających układ krążeniowo- naczyniowy, poprawiających stan skóry, włosów i paznokci. W tym wypadku każdy znajdzie coś dla siebie - gryczana, owsiana, jaglana jęczmienna. Na słono lub słodko, jak kto lubi.

/ 7Gęsina na start

Obraz
© Thinkstock

To typowo polski smak. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona żywych gęsi, które później gęsiego wędrowały głównie do Prus. Do dziś Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Niestety, głównie je eksportujemy.

Wielu szefów kuchni ubolewa nad tym, że smak stał się zupełnie zapomniany. Od kilku lat walczą, by prawdziwa, zdrowa gęsina znów pojawiła się na polskich stołach. Powoli im się to udaje.

/ 7Moda na sery

Obraz
© Thinkstock

Czy polskie sery mogą być lepsze niż francuskie? Owszem! Przekonamy się o tym, gdy tylko spróbujemy koziej chałwy, farmerskiej goudy z kozieradką, rodzimego cheddara czy camemberta.

Gdzie ich szukać? Przyznajemy, nie jest to proste. Ale z drugiej strony docieranie do małych firm i producentów może okazać się wielką przygodą. Zwykle to stawiający na ekologię pasjonaci, ukryci w swych gospodarstwach w całej Polsce.

Oczywiście miłośników oscypka zachęcamy do niekończącego się reklamowania tego górskiego przysmaku. Warto!

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę