7 kulinarnych hitów 2012
Czy moda i kuchnia mają ze sobą coś wspólnego? Owszem! Kuchnia, a dokładniej mówiąc smaki wciąż ewoluują
Kulinarne trendy
Czy moda i kuchnia mają ze sobą coś wspólnego? Owszem! Kuchnia, a dokładniej mówiąc smaki wciąż ewoluują. Tradycja coraz częściej splata się z nowoczesnością, szefowie kuchni podsuwają nam wciąż nowe pomysły na dania, udoskonalają babciną kuchnię. Wszystko po to, by rozwijać nas kulinarnie i przyciągać do restauracji wciąż nowych smakoszy. Poza tym miłośnicy dobrego jedzenia sami tworzą trendy godne naśladowania. Czym mogą zaskoczyć nas w tym roku? Oto nasz subiektywny ranking.
Szkoły gotowania
Moda na gotowanie nie mija. Gotują nie tylko gospodynie domowe, ale również celebryci. Wydają książki, stają przy garnkach w programach telewizyjnych. Patrzysz na nich z zazdrością i przyznajesz smutno, że ty tak nie potrafisz. Mamy na to radę - zapisz się do szkoły gotowania. To jest naprawdę trendy! Znajomi pękną z zazdrości, a ty przekonasz się, że gotować może każdy.
W szkole gotowania, pod okiem specjalisty, można od początku do końca nauczyć się gotować, nabrać kuchennej pewności lub doskonalić swój kunszt kulinarny. Taką kuchenną zabawą możesz zarazić nawet swoje dzieci.
Grupowe jedzenie
Chcesz wybrać się do topowej restauracji, ale brakuje ci funduszy? Sprawdź, czy nie możesz wybrać się tam dzięki coraz modniejszym zakupom grupowym. 70 proc. zniżki w miejscu, w którym nasze podniebienie zazna kulinarnej rozkoszy to prawdziwa gratka.
Ten system zakupów narodził się w Chinach, potem zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, teraz podbija Polskę. Dzięki nim każdy internauta po zarejestrowaniu w serwisie może kupić różnego rodzaju usługi w niższych cenach.
Zamelduj się w restauracji
Popularne portale społecznościowe umożliwiają "meldowanie się" w dowolnych miejscach na całym świecie. Restauracje, szczególnie te modne, z dobrym i oryginalnym jedzeniem, to miejsca, w których warto bywać. Czemu więc nie pochwalić się znajomym, że zjedliśmy coś wyśmienitego, w ciekawym lub modnym miejscu? Może nam pozazdroszczą i sami wybiorą się tam za kilka dni?
Wystarczy wciśnięcie jednego guzika w swoim telefonie, by cały świat dowiedział się, gdzie właśnie konsumujemy wyborną kolację. Możemy do tego dołączyć zrobione przed sekundą zdjęcie.
Burak kontra marchewka
Marchewkowe ciasto to już nie nowość, ale keks z buraka może zaskoczyć, prawda? My polecamy ciasto czekoladowe, zawierające buraki, które jest bardzo aromatyczne i wilgotne, właśnie dzięki dodaniu tych bordowych warzyw. Na dodatek, choć wydaje się to mało prawdopodobne, nie czuć w nim głównego składnika.
Nie zapominajmy też o coraz popularniejszym bakłażanie, czyli gruszce miłości. Można wyczarować z niego dziesiątki potraw. Do tego niezastąpione pomidory... Przewidujemy, że tym rokiem na wielką skalę zawładną warzywa.
Moda na kasze
Topowe stołeczne restauracje szczycą się podawaniem polskich kasz na coraz bardziej wyrafinowane sposoby. Wypada się cieszyć i chwalić modę na tę zdrową kuchnię, ponieważ kasze leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi.
Pełne są pierwiastków podnoszących odporność organizmu, wspomagających układ krążeniowo- naczyniowy, poprawiających stan skóry, włosów i paznokci. W tym wypadku każdy znajdzie coś dla siebie - gryczana, owsiana, jaglana jęczmienna. Na słono lub słodko, jak kto lubi.
Gęsina na start
To typowo polski smak. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona żywych gęsi, które później gęsiego wędrowały głównie do Prus. Do dziś Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Niestety, głównie je eksportujemy.
Wielu szefów kuchni ubolewa nad tym, że smak stał się zupełnie zapomniany. Od kilku lat walczą, by prawdziwa, zdrowa gęsina znów pojawiła się na polskich stołach. Powoli im się to udaje.
Moda na sery
Czy polskie sery mogą być lepsze niż francuskie? Owszem! Przekonamy się o tym, gdy tylko spróbujemy koziej chałwy, farmerskiej goudy z kozieradką, rodzimego cheddara czy camemberta.
Gdzie ich szukać? Przyznajemy, nie jest to proste. Ale z drugiej strony docieranie do małych firm i producentów może okazać się wielką przygodą. Zwykle to stawiający na ekologię pasjonaci, ukryci w swych gospodarstwach w całej Polsce.
Oczywiście miłośników oscypka zachęcamy do niekończącego się reklamowania tego górskiego przysmaku. Warto!