10 najzdrowszych produktów

None

Obraz

/ 1210 najzdrowszych produktów

Obraz
© Stockbyte/Thinkstock

Amerykanie w przeważającej większości żywią się śmieciowym jedzeniem. Właśnie ze Stanów Zjednoczonych przyszła i opanowała świat moda na hamburgery, hot-dogi. Jednak w Ameryce powstawały także najbardziej znane diety. Naukowcy z Uniwersytetu Tennessee opracowali kolejną metodę na zdrowe życie. Ustalili listę produktów, których częste spożywanie może poprawić nasze życie, zdrowie, a przynajmniej samopoczucie.

/ 12Mąka razowa

Obraz
© Hamera/Thinkstock

Kiedyś czarny chleb był synonimem biedy, a białe, pulchne bułeczki symbolem luksusu. Teraz jest odwrotnie. Ciemny chleb z mąki razowej staje się modny, bo jest zdrowy. Poprawia przemianę materii, reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego i zawiera bardzo wiele substancji mineralnych.

/ 12Nowalijki

Obraz
© Hamera/Thinkstock

Młoda sałata, szczypiorek, rzodkiewki czy kalarepki są najlepsze właśnie wtedy, kiedy są młode, czyli na wiosnę - ustalili amerykańscy naukowcy. Jednak muszą być uprawiane naturalnie! Chemicznie podpędzane rzodkiewki są bardziej szkodliwe niż chińskie zupki! Nowalijki zawierają mało kalorii, sporo błonnika, a do tego są witaminową bombą - zawartość witaminy A i C jest w takich młodych warzywach ogromna.

/ 12Grejpfruty

Obraz
© sxc.hu

Ten owoc jest chyba jednym z najlepszych dostarczycieli przeciwutleniaczy do naszego organizmu. Zawiera ich sto razy więcej niż jabłka, ananasy czy nawet winogrona! Jeden grejpfrut dziennie pomoże nam pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji, a co najważniejsze, to wspaniały, naturalny lek antyrakowy. Dodatkowo to prawie w całości przyswajalna witamina C. Po co się futrować sztucznymi pastylkami? Wystarczy pić sok z grejpfruta.

/ 12Awokado

Obraz
© sxc.hu

Zdobywające powoli Polskę owoce (warzywa?) wydają się bombą kaloryczną, bo zawierają sporo tłuszczów. To prawda, ale jakie to są tłuszcze! Przede wszystkim, awokado zawiera jednak ponad 30 witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. O ich fantastycznych właściwościach napisano już tomy. Tłuszcz z awokado natomiast ma bardzo ciekawą właściwość - potrafi wyłapywać z organizmu tłuszcze szkodliwe, łączy się z nimi i łatwiej nam szkodliwe tłuszcze z naszego ciała dzięki temu usunąć. Nie bójmy się więc awokado, tylko jedzmy je, kiedy tylko nadarzy się okazja.

/ 12Suszone śliwki

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Przede wszystkim zawierają dwa razy więcej potasu niż banany, a potas ma decydującą rolę w utrzymywaniu ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Nadciśnieniowcy zamiast kawy powinni żuć suszone śliwki. To także remedium na problemy z niestrawnością. Suszone śliwki skutecznie pozwalają oczyścić nasze jelita ze złogów.

/ 12Dynia

Obraz
© sxc.hu

Beta-karoten i przeciwutleniacze znajdujące się w tym warzywie nie znikają nawet, gdy dynię przetwarzamy. Dlatego nawet dynia ze słoika jest bardzo zdrowa. Naukowcy udowodnili, że częste spożywanie dyni i produktów dyniowych pomaga w chorobach serca i działa antyrakowo.

/ 12Buraki

Obraz
© sxc.hu

Trzy słowa: żelazo, błonnik i witamina C. To zawierają buraki. Szczególnie żelazo jest słowem kluczowym. Dzięki niemu buraki wzmacniają organizm, pozwalają zwalczyć infekcje. Sok z buraków, pity regularnie, reguluje trawienie i pozwala oczyszczać nasz organizm.

/ 12Fermentowana soja lub tofu

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Praktycznie w Polsce nieznana, a szkoda. Delikatniejszym odpowiednikiem jest bardziej znane tofu. Zawiera izoflawinę, która pomaga na potencję i podobno likwiduje oznaki menopauzy. Jak inne promowane przez amerykańskich naukowców produkty - to także znakomity naturalny środek antyrakowy.

10 / 12Ziarna lnu

Obraz
© sxc.hu

Kiedyś w Polsce używane przy dolegliwościach żołądkowych. Teraz Amerykanie odkryli dlaczego - ziarna lnu potrafią wyławiać z organizmu nawet metale ciężkie. Odtruwają, poprawiają samopoczucie. A o to przecież chodzi w jedzeniu

11 / 12Suszone wodorosty

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Substytut mieszkania nad morzem. Zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych i jodu. Zamiast więc jeść jodowaną sól, która tylko w małych ilościach jest zdrowa, warto zajadać się wodorostami. Można je bez problemu kupić w każdym polskich dużym sklepie

12 / 12Warto sróbować

Obraz
© Plustwentyseven/Digital Vision/Thinkstock

Ten ranking jest kolejnym, który opracowali amerykańscy naukowcy. Warto jednak skorzystać z tej listy, ustalając swoje menu. Lepiej bowiem choć próbować jeść tyle zdrowych rzeczy ile się da, niż cały czas tuczyć się ziemniakami i golonką

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie