Żur wielkanocny
- 1/2 litra zakwasu na żurek
- 400 g białej kiełbasy
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 duża pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- Przyprawa do żurku i barszczu białego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Pietruszka do ozdoby
Warzywa obieramy i zalewamy 1,5 litra wody. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy kwadrans i wyciągamy warzywa. Następnie dodajemy do wywaru kiełbasę, przyprawy i czosnek. Gotujemy pod przykryciem przez następne pół godziny. Wyciągamy kiełbasę i kroimy ją w grube plastry.
Do wywaru dolewamy zakwas i przyprawę do żurku i barszczu białego, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy śmietanę i pokrojoną kiełbasę. Zagotowujemy. Żurek podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek.
Podziel się opinią
Komentarze