Zupa Thom Kha Thale.
- 250 g krewetek
- 7 szt pieczarek
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 szalotki
- 1 łyżka sosu rybnego
- pół trawy cytrynowej
- 2 listki limonki
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- papryczki chili - jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik
- 70 g pasty Tom Kha
- pół szklanki ugotowanego ryżu
1. Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku, dodajemy do niego pastę, trawę cytrynową i zagotowujemy.2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki, do krewetek dodajemy liście limonki i papryczkę chili.3. W międzyczasie kroimy pieczarki oraz szalotki, które też podsmażamy na łyżce masła. Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i pastą, dodajemy łyżkę sosu rybnego oraz cukier. Zagotowujemy ponownie, podajemy z ryżem i posypujemy kolendrą.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze