- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g makaronu typu krajanka
- wiązka białych szparagów
- 0,75 l wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Przepis
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.
Przepis
Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl