Zupa porowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duży por
- 150 g sera żółtego
- 100 g serka topionego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki śmietanki 30%
- sól, biały pieprz (mielony) do smaku
- grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Pora umyć, pokroić w półplasterki i przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć przez kilka minut na maśle. Wlać bulion warzywny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Po 10 minutach do zupy dodać pokrojony serek topiony i śmietankę. Gotować, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zblendować (niekoniecznie na idealnie gładką masę). W miseczkach ułożyć boczek i ser żółty, całość zalać zupą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze