Trwa ładowanie...
djig5cf
djig5cf

Zupa porowa

Przepis
3.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

djig5cf
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 duży por
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g serka topionego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki śmietanki 30%
  • sól, biały pieprz (mielony) do smaku
  • grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Przepis

Pora umyć, pokroić w półplasterki i przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć przez kilka minut na maśle. Wlać bulion warzywny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Po 10 minutach do zupy dodać pokrojony serek topiony i śmietankę. Gotować, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zblendować (niekoniecznie na idealnie gładką masę). W miseczkach ułożyć boczek i ser żółty, całość zalać zupą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

djig5cf
Zupa porowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
djig5cf
djig5cf

djig5cf
djig5cf
djig5cf