Zupa porowa

Obraz

Składniki

  • 1 duży por
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g serka topionego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki śmietanki 30%
  • sól, biały pieprz (mielony) do smaku
  • grzanki lub groszek ptysiowy do podania

Przepis

Pora umyć, pokroić w półplasterki i przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć przez kilka minut na maśle. Wlać bulion warzywny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Przepis

W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przepis

Po 10 minutach do zupy dodać pokrojony serek topiony i śmietankę. Gotować, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zblendować (niekoniecznie na idealnie gładką masę). W miseczkach ułożyć boczek i ser żółty, całość zalać zupą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja