Zupa krem z pora
- 4 duże pory (używamy tylko jasnej części)
- 5 łyżek oliwy
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- spora szczypta soli (opcjonalnie)
Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Dusić w garnku około 10 minut na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną należy zalać je bulionem i gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut.
Następnie zahartować śmietanę z chochlą bulionu, aby się nie zważyła i wlać do garnka. Całość doprawić przyprawami i zmiksować na pomocą blendera na gładką masę.
Zupę serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można również dodać chipsy z boczku.
Podziel się opinią
Komentarze