Trwa ładowanie...
duas09u
06-05-2015 22:35

Zupa krem z pora

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
duas09u
Składniki
  • 4 duże pory (używamy tylko jasnej części)
  • 5 łyżek oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • spora szczypta soli (opcjonalnie)
Przepis

Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Dusić w garnku około 10 minut na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną należy zalać je bulionem i gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut.

Następnie zahartować śmietanę z chochlą bulionu, aby się nie zważyła i wlać do garnka. Całość doprawić przyprawami i zmiksować na pomocą blendera na gładką masę.

Zupę serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można również dodać chipsy z boczku.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duas09u
duas09u
duas09u
Więcej tematów
duas09u

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj