Trwa ładowanie...
dgnj6fg
dgnj6fg

Zupa krem z pora

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 4 duże pory (używamy tylko jasnej części)
  • 5 łyżek oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • spora szczypta soli (opcjonalnie)
Przepis

Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Dusić w garnku około 10 minut na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną należy zalać je bulionem i gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut.

Następnie zahartować śmietanę z chochlą bulionu, aby się nie zważyła i wlać do garnka. Całość doprawić przyprawami i zmiksować na pomocą blendera na gładką masę.

Zupę serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można również dodać chipsy z boczku.

Podziel się opinią

Share
dgnj6fg
dgnj6fg

dgnj6fg
dgnj6fg
dgnj6fg