Zupa gulaszowa
- Wołowina pokrojona w kostkę - 500 g
- Cebula pokrojona w kostkę - 300 g
- Marchew pokrojona w kostkę - 200 g
- Ziemniaki pokrojone w kostkę - 300 g
- Seler pokrojony w kostkę - 100 g
- Boczek wędzony pokrojony w kostkę - 100 g
- 1/2 łyżeczki kminku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka słodkie papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- koncentrat pomidorowy - 50 g
- smalec wieprzowy - 50 g
- 2 łyżeczki masła
W garnku z szerokim dnem rozgrzej smalec, dodaj do niego boczek, cebulę i czosnek, smaż powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor, dodaj wtedy paprykę w proszku i smaż kolejne dwie minuty cały czas mieszając. Dodaj mięso, smaż je tak długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone.
Dodaj pozostałe warzywa (marchew, selera). Całość zalej 1,5 litrem wody, zagotuj, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (listki laurowe, pieprz, ziele angielskie).
Zupę gotuj około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodaj wtedy posiekany kminek z masłem.
Dodaj ziemniaki i zupę gotuj jeszcze około 20 minut, podawaj z pieczywem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze