WP
WP

Żeberka pieczone w Coca-Coli - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Pieczone żeberka to obiad dla prawdziwych głodomorów. Pyszne, rozpływające się w ustach mięso, gotowane ziemniaczki i ogórki kiszone lub ulubiona surówka. Zestaw doskonały. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej natrzeć mięso marynatą, potem wstawić do piekarnika i delektować się wspaniałym smakiem.

Składniki
  • 800 g żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 125 ml Coca-Coli,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki cząbru,
  • sól, pieprz.
Przepis

W misce wymieszaj miód, colę, keczup i przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki z jedną kostką. Włóż je do naczynia z marynatą i dokładnie natrzyj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Na godzinne przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką, jeśli nie masz pokrywki użyj folii aluminiowej)i wstaw do piekarnika na 90 minut.

Zobacz też: Jak przygotować kiełbasę na grilla

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP