Żeberka pieczone w Coca-Coli
Pieczone żeberka to obiad dla prawdziwych głodomorów. Pyszne, rozpływające się w ustach mięso, gotowane ziemniaczki i ogórki kiszone lub ulubiona surówka. Zestaw doskonały. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej natrzeć mięso marynatą, potem wstawić do piekarnika i delektować się wspaniałym smakiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 800 g żeberek wieprzowych,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki keczupu,
- 125 ml Coca-Coli,
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki,
- 0,5 łyżeczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki cząbru,
- sól, pieprz.
W misce wymieszaj miód, colę, keczup i przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki z jedną kostką. Włóż je do naczynia z marynatą i dokładnie natrzyj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Na godzinne przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką, jeśli nie masz pokrywki użyj folii aluminiowej)i wstaw do piekarnika na 90 minut.
Zobacz też: Jak przygotować kiełbasę na grilla
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze