Trwa ładowanie...
doatbgq
doatbgq

Żeberka duszone w warzywach

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • ok. 800 g żeberek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej włoszczyzny
  • 200 g białej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz i sól
Przepis

Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, pieprz oraz olej. Taką marynatą smarujemy żeberka, zostawiamy na ok. 10 minut i obsmażamy na złoty kolor. Mięso oprószamy odrobiną soli.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ma maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 45 minut.

Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę. Włoszczyznę obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość przesmażamy i razem z fasolą przekładamy do żeberek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut na małym ogniu. Podajemy np. z kluskami śląskimi.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Żeberka duszone w warzywach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
doatbgq
doatbgq
doatbgq
doatbgq
Więcej tematów
doatbgq