Żeberka duszone w warzywach

Obraz

Składniki

  • ok. 800 g żeberek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej włoszczyzny
  • 200 g białej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz i sól

Przepis

Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, pieprz oraz olej. Taką marynatą smarujemy żeberka, zostawiamy na ok. 10 minut i obsmażamy na złoty kolor. Mięso oprószamy odrobiną soli.

Przepis

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ma maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 45 minut.

Przepis

Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę. Włoszczyznę obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość przesmażamy i razem z fasolą przekładamy do żeberek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut na małym ogniu. Podajemy np. z kluskami śląskimi.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru