Żeberka duszone w warzywach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 800 g żeberek
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie (450 g) mrożonej włoszczyzny
- 200 g białej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3-4 łyżki oleju
- pieprz i sól
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, pieprz oraz olej. Taką marynatą smarujemy żeberka, zostawiamy na ok. 10 minut i obsmażamy na złoty kolor. Mięso oprószamy odrobiną soli.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ma maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 45 minut.
Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę. Włoszczyznę obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość przesmażamy i razem z fasolą przekładamy do żeberek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut na małym ogniu. Podajemy np. z kluskami śląskimi.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze