Zdążyć przed śledzikiem

Witamy "śledzika". W miastach czas ten kojarzony jest często z huczną zabawą, podczas której na stołach królują ryby i alkohol. Śledzik, zwany też mięsopustem, zapustami, kusakami lub podkoziołkiem to ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową.

Obraz

/ 8Witamy "śledzika"

Obraz
© archiwum

W miastach czas ten kojarzony jest często z huczną zabawą, podczas której na stołach królują ryby i alkohol. Śledzik, zwany też mięsopustem, zapustami, kusakami lub podkoziołkiem to ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową.

/ 8Ostatni dzień szaleństw

Obraz
© archiwum

Różne nazwy wtorku przed Wielkim Postem pochodzą z różnych regionów Polski. Bez znaczenia jednak, gdzie byśmy pojechali, jest to ostatni dzień szaleństw. Trzeba się wybawić, bo aż do Wielkanocy żadnych większych zabaw i uroczystości nie będzie. W czasie postu, zgodnie ze staropolską tradycją, na stole często gościć będzie żur i śledź.

/ 8Mięsopust

Obraz
© archiwum

Pojęcie karnawału znane jest jako okres rozpoczynający się od sylwestrowego balu, a kończący się we wtorek przed Środą Popielcową. W rzeczywistości jednak jest to znacznie krótszy czas - od tłustego czwartku do tzw. śledzika. Caro (mięso) i vale (bywaj) można przetłumaczyć na swojsko brzmiący mięsopust. W polskiej tradycji pojawił się prawdopodobnie na przełomie XVI i XVII wieku.

/ 8Jeść i pić do upadłego

Obraz
© archiwum

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw w karczmach, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni. Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.

/ 8Impreza pod kozła

Obraz
© archiwum

W Wielkopolsce i na Kujawach ostatni dzień karnawału nazywany jest podkoziołkiem. Podczas organizowanych zabaw każdy mógł sobie poszaleć, a także dobrze i tłusto pojeść. Na stołach pojawiał się pieczony baran oraz... wyrzeźbiona z drewna głowa kozła. Właśnie pod tego kozła odbywa się cała impreza.

/ 8Odpoczynek dla żołądka

Obraz
© archiwum

Raczej nie możemy pochwalić się lekkostrawną kuchnią. Polacy jadają zazwyczaj tłusto, co da się odczuć zwłaszcza podczas ostatków. Dlatego dobrze, że po karnawale można odpocząć w czasie czterdziestodniowego postu. I naprawdę w tym czasie warto kontynuować tradycję śledzika. Dlaczego? Bo poprawia nasze zdrowie.

/ 8Jedz ryby na zdrowie

Obraz
© archiwum

Jedzenie ryb wpływa na ludzką skórę m.in. wygładzając zmarszczki. Licznie prowadzone badania wykazały, że ryby pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają kondycję naszego umysłu i pamięć oraz działają antydepresyjnie. Do tego jeszcze zmniejszają ryzyko wystąpienia astmy i zapobiegają demencji starczej.

/ 8Śledź tłusty, ale zdrowy

Obraz
© archiwum

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza. Doskonale nadaje się do smażenia i grillowania.

Same zalety, a więc na zdrowie... Pod śledzika...

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę