Zdążyć przed śledzikiem

Witamy "śledzika". W miastach czas ten kojarzony jest często z huczną zabawą, podczas której na stołach królują ryby i alkohol. Śledzik, zwany też mięsopustem, zapustami, kusakami lub podkoziołkiem to ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową.

Obraz

/ 8Witamy "śledzika"

Obraz
© archiwum

W miastach czas ten kojarzony jest często z huczną zabawą, podczas której na stołach królują ryby i alkohol. Śledzik, zwany też mięsopustem, zapustami, kusakami lub podkoziołkiem to ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową.

/ 8Ostatni dzień szaleństw

Obraz
© archiwum

Różne nazwy wtorku przed Wielkim Postem pochodzą z różnych regionów Polski. Bez znaczenia jednak, gdzie byśmy pojechali, jest to ostatni dzień szaleństw. Trzeba się wybawić, bo aż do Wielkanocy żadnych większych zabaw i uroczystości nie będzie. W czasie postu, zgodnie ze staropolską tradycją, na stole często gościć będzie żur i śledź.

/ 8Mięsopust

Obraz
© archiwum

Pojęcie karnawału znane jest jako okres rozpoczynający się od sylwestrowego balu, a kończący się we wtorek przed Środą Popielcową. W rzeczywistości jednak jest to znacznie krótszy czas - od tłustego czwartku do tzw. śledzika. Caro (mięso) i vale (bywaj) można przetłumaczyć na swojsko brzmiący mięsopust. W polskiej tradycji pojawił się prawdopodobnie na przełomie XVI i XVII wieku.

/ 8Jeść i pić do upadłego

Obraz
© archiwum

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw w karczmach, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni. Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.

/ 8Impreza pod kozła

Obraz
© archiwum

W Wielkopolsce i na Kujawach ostatni dzień karnawału nazywany jest podkoziołkiem. Podczas organizowanych zabaw każdy mógł sobie poszaleć, a także dobrze i tłusto pojeść. Na stołach pojawiał się pieczony baran oraz... wyrzeźbiona z drewna głowa kozła. Właśnie pod tego kozła odbywa się cała impreza.

/ 8Odpoczynek dla żołądka

Obraz
© archiwum

Raczej nie możemy pochwalić się lekkostrawną kuchnią. Polacy jadają zazwyczaj tłusto, co da się odczuć zwłaszcza podczas ostatków. Dlatego dobrze, że po karnawale można odpocząć w czasie czterdziestodniowego postu. I naprawdę w tym czasie warto kontynuować tradycję śledzika. Dlaczego? Bo poprawia nasze zdrowie.

/ 8Jedz ryby na zdrowie

Obraz
© archiwum

Jedzenie ryb wpływa na ludzką skórę m.in. wygładzając zmarszczki. Licznie prowadzone badania wykazały, że ryby pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają kondycję naszego umysłu i pamięć oraz działają antydepresyjnie. Do tego jeszcze zmniejszają ryzyko wystąpienia astmy i zapobiegają demencji starczej.

/ 8Śledź tłusty, ale zdrowy

Obraz
© archiwum

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza. Doskonale nadaje się do smażenia i grillowania.

Same zalety, a więc na zdrowie... Pod śledzika...

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości