Zapiekany kalafior
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
- 200 g mrożonej marchewki krojonej w kostkę (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g łatwo topiącego się sera żółtego (goudy, podlaskiego, edamskiego lub morskiego)
- masło lub olej do wysmarowania formy
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Zmrożone warzywa wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy na bok do ostygnięcia i odsączenia. Jajka roztrzepujemy i mieszamy razem ze śmietaną i połową startego sera żółtego.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę lub foremki do zapiekania smarujemy olejem lub masłem, układamy warzywa.
Całość zalewamy masą, po wierzchu posypując resztą startego żółtego sera. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze