Trwa ładowanie...
dsuwq0e
18-04-2008 18:41

Zapiekanka warzywna

Przepis
3.0
(4 głosy)
Oceń:
dsuwq0e
Składniki
  • ziemniaki, 600 g
  • mrożone lub swieze brokuły, 400 g
  • pomidory, 300 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • czarne oliwki, 8 szt.
  • suszone oregano i tymianek,
  • oliwa z oliwek, 3 łyżeczki
  • odtłuszczony jogurt, 300 g
  • jajka, 2 szt.
  • starty ser ementaler, 50 g
  • sól, pieprz,
Przepis

Ziemniaki obierz, umyj i gotuj ok. 20 minut -p po ugotowaniu powinny być lekko twarde. Odparuj ziemniaki i pokrój w plasterki. brokuły wrzuć do gotującej się, osolonej wody na kilka minut. Pomidory sparz wrządkiem, następnie włóz na chwilę do zimnej wody i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienki krązki, czosnek drobno posiekaj. Wyjmij pestki z oliwek, posiekaj np na 8 lub 4 części. Pomidory, cebulę, czosnek i oliwki wymieszaj z oregano i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Płaską formę do zapiekanek wysmaruj oliwą. Równomiernie wyłóż plasterki ziemniaków i brokuły, warzywa powinny przykryć dno naczynia. Jogurt roztrzep z jajkami, dopraw solą i pieprzem, następnie połową polej ziemniaki i brokuły. Resztę wymieszaj z warzywami i włóż do formy. Udekoruj startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsuwq0e
dsuwq0e
dsuwq0e
Więcej tematów
dsuwq0e