Zapiekanka warzywna
- ziemniaki, 600 g
- mrożone lub swieze brokuły, 400 g
- pomidory, 300 g
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- czarne oliwki, 8 szt.
- suszone oregano i tymianek,
- oliwa z oliwek, 3 łyżeczki
- odtłuszczony jogurt, 300 g
- jajka, 2 szt.
- starty ser ementaler, 50 g
- sól, pieprz,
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj ok. 20 minut -p po ugotowaniu powinny być lekko twarde. Odparuj ziemniaki i pokrój w plasterki. brokuły wrzuć do gotującej się, osolonej wody na kilka minut. Pomidory sparz wrządkiem, następnie włóz na chwilę do zimnej wody i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienki krązki, czosnek drobno posiekaj. Wyjmij pestki z oliwek, posiekaj np na 8 lub 4 części. Pomidory, cebulę, czosnek i oliwki wymieszaj z oregano i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Płaską formę do zapiekanek wysmaruj oliwą. Równomiernie wyłóż plasterki ziemniaków i brokuły, warzywa powinny przykryć dno naczynia. Jogurt roztrzep z jajkami, dopraw solą i pieprzem, następnie połową polej ziemniaki i brokuły. Resztę wymieszaj z warzywami i włóż do formy. Udekoruj startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze