W kiełkach jest moc

W maleńkich roślinach tkwi naprawdę niezwykła moc, bo w młodych pędach koncentrują się wszystkie drogocenne składniki mineralne. Poza tym to prawdziwa witaminowa bomba.

Obraz

/ 10W kiełkach jest moc

Obraz
© Thinkstock

W maleńkich roślinach tkwi naprawdę niezwykła moc, ponieważ w młodych pędach koncentrują się praktycznie wszystkie drogocenne składniki mineralne. Poza tym to prawdziwa witaminowa bomba. Najlepiej jeść je na wiosnę. By dodać sobie energii, mieć smukłą sylwetkę czy wzmocnić odporność. Zamiast łykać witaminy w pigułkach lepiej sięgnąć więc po kiełki.

/ 10Lucerna

Obraz
© Thinkstock

Kiełki o bardzo delikatnym smaku są bogatym źródłem żelaza, fosforu, magnezu oraz witaminy A i E oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B12) dlatego szczególnie polecane są wegetarianom. Poza tym wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Ponieważ witamina B12 zapobiega anemii, kiełki lucerny powinny jeść także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.

/ 10Soja

Obraz
© Thinkstock

To przede wszystkim źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu i żelaza. Chrupiące i delikatne kiełki soi są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Trzeba tylko pamiętać, by nie jeść ich na surowo, tylko wcześniej lekko sparzyć - są wówczas łatwiej przyswajalne i mają lepszy smak.

/ 10Słonecznik

Obraz
© Thinkstock

Jedne z popularniejszych w domowej uprawie. Wyróżniają się za to spośród innych tym, że dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D. Oprócz tego zawierają fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby oraz żelazo niezbędne w procesie krwiotwórczym . Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

/ 10Soczewica

Obraz
© archiwum

Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają więc zakażeniom wirusowym. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane są kobietom w ciąży, by zagwarantować prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

/ 10Rzodkiewka

Obraz
© Thinkstock

Kiełki rzodkiewki opinię doskonałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C, ale również działaniu wykrztuśnemu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Warto sięgnąć po nie na wiosnę, ponieważ zawierają dużo siarki, dzięki czemu korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym posiadają właściwości dezynfekujące i moczopędne. Można je polecić wszystkim cierpiącym na anemię, schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

/ 10Rzeżucha

Obraz
© Thinkstock

Co prawda rzeżucha ma swoje pięć minut w okresie wielkanocnym, ale warto ją uprawiać nie tylko jako świąteczną dekorację. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarta w niej siarka pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Poza tym zawiera duże ilości jodu co jest istotną informacją dla wszystkich chorujących na niedoczynność tarczycy.

/ 10Pszenica

Obraz
© archiwum

To jedno z najcenniejszych kiełkowych źródeł witamin A, B, C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

/ 10Fasola

Obraz
© Thinkstock

Kiełki fasoli jest nieocenionym źródłem białka. Szczególnie dużo - i to łatwo przyswajalnego - mają go kiełki fasoli mung. Obniżają również poziom "złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Z kolei kiełki fasoli adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek.

10 / 10Brokuł

Obraz
© archiwum

Mało popularne, a wyjątkowo cenne. Naukowcy odkryli, że włączenie ich do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu. Dzieje się tak dlatego, że kiełki brokuła zawierają silny związek bakteriobójczy - sulforafan, który działa jak antybiotyk. W kiełkach jest go więcej niż w dojrzałych brokułach.

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom