W kiełkach jest moc

W maleńkich roślinach tkwi naprawdę niezwykła moc, bo w młodych pędach koncentrują się wszystkie drogocenne składniki mineralne. Poza tym to prawdziwa witaminowa bomba.

Obraz

/ 10W kiełkach jest moc

Obraz
© Thinkstock

W maleńkich roślinach tkwi naprawdę niezwykła moc, ponieważ w młodych pędach koncentrują się praktycznie wszystkie drogocenne składniki mineralne. Poza tym to prawdziwa witaminowa bomba. Najlepiej jeść je na wiosnę. By dodać sobie energii, mieć smukłą sylwetkę czy wzmocnić odporność. Zamiast łykać witaminy w pigułkach lepiej sięgnąć więc po kiełki.

/ 10Lucerna

Obraz
© Thinkstock

Kiełki o bardzo delikatnym smaku są bogatym źródłem żelaza, fosforu, magnezu oraz witaminy A i E oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B12) dlatego szczególnie polecane są wegetarianom. Poza tym wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Ponieważ witamina B12 zapobiega anemii, kiełki lucerny powinny jeść także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.

/ 10Soja

Obraz
© Thinkstock

To przede wszystkim źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu i żelaza. Chrupiące i delikatne kiełki soi są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Trzeba tylko pamiętać, by nie jeść ich na surowo, tylko wcześniej lekko sparzyć - są wówczas łatwiej przyswajalne i mają lepszy smak.

/ 10Słonecznik

Obraz
© Thinkstock

Jedne z popularniejszych w domowej uprawie. Wyróżniają się za to spośród innych tym, że dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D. Oprócz tego zawierają fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby oraz żelazo niezbędne w procesie krwiotwórczym . Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

/ 10Soczewica

Obraz
© archiwum

Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają więc zakażeniom wirusowym. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane są kobietom w ciąży, by zagwarantować prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

/ 10Rzodkiewka

Obraz
© Thinkstock

Kiełki rzodkiewki opinię doskonałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C, ale również działaniu wykrztuśnemu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Warto sięgnąć po nie na wiosnę, ponieważ zawierają dużo siarki, dzięki czemu korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym posiadają właściwości dezynfekujące i moczopędne. Można je polecić wszystkim cierpiącym na anemię, schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

/ 10Rzeżucha

Obraz
© Thinkstock

Co prawda rzeżucha ma swoje pięć minut w okresie wielkanocnym, ale warto ją uprawiać nie tylko jako świąteczną dekorację. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarta w niej siarka pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Poza tym zawiera duże ilości jodu co jest istotną informacją dla wszystkich chorujących na niedoczynność tarczycy.

/ 10Pszenica

Obraz
© archiwum

To jedno z najcenniejszych kiełkowych źródeł witamin A, B, C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

/ 10Fasola

Obraz
© Thinkstock

Kiełki fasoli jest nieocenionym źródłem białka. Szczególnie dużo - i to łatwo przyswajalnego - mają go kiełki fasoli mung. Obniżają również poziom "złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Z kolei kiełki fasoli adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek.

10 / 10Brokuł

Obraz
© archiwum

Mało popularne, a wyjątkowo cenne. Naukowcy odkryli, że włączenie ich do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu. Dzieje się tak dlatego, że kiełki brokuła zawierają silny związek bakteriobójczy - sulforafan, który działa jak antybiotyk. W kiełkach jest go więcej niż w dojrzałych brokułach.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej