Udka w miodowej glazurze

Pieczone udka kurczaka to klasyczny i szybki sposób na niedzielny obiad dla całej rodziny. Nie wymaga wysiłku, jest prostu w przygotowaniu i wszystkim smakuje. Miodowo- musztardowa glazura jest złocista i chrupiąca. Udka będą się świetnie komponowały z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Do tego marchewka z groszkiem, klasyczna mizeria, zasmażane buraczki lub surówka z młodej kapusty. Wielbiciele bardziej wykwintnych dań mogą podać udka w glazurze z konfiturą z porzeczek lub borówek. Place lizać!

Udka w miodowej glazurzeUdka w miodowej glazurze
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki musztardy bawarskiej
  • 2 łyżki oleju
  • Słodka papryka mielona
  • kurkuma
  • pieprz ziarnisty
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przepis

Udka umyj, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Miód wymieszaj z musztardą i olejem. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 45 minut. Po tym czasie zalej udka sosem miodowo-musztardowym i piecz jeszcze przez 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości