udka kurczaka

Obraz

Składniki

  • Udka z kurczaka, smalec, masło, przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka, czosnek, ziele angielskie, majeranek, zmielona ostra papryka, zioła prowansalskie

Przepis

Jak przyrządzić?
Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie. W tym czasie przygotować: do miski wsypać cztery czubate łyżeczki soli i jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka, zmielonego ziela angielskiego w objętości jak ziarnko grochu, garść mocno utartego majeranku, ma dawać mocny zapach i posiekany duży ząbek czosnku. Teraz wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania.
Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Obficie posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min.
Można piec w prodiżu, wówczas dobrze jest podgrzewać delikatnie spód prodiża.

Przepis

Potrzebne przybory:
2 miski, nóż, łyżka, łyżeczka od herbaty, piekarnik lub prodiż.

Przepis

Jak podawać?
Jeżeli podajemy na obiad, to z ziemniakami lub z ryżem, polanymi sosikiem spod pieczonych udek, z dodatkiem sałatek, surówek lub warzyw, zależnie od sezonu.
Na podwieczorek lub kolację smakują wyśmienicie z białym pieczywem i pieczarkami duszonymi w maśle i np. konserworymi wrzywami - papryka, patisony zimą, a latem - sałatą lub mizerią. Podajemy na ciepło, jeśli ostygną, to najlepiej podgrzać w mikrofalówce.
Warto pomyśleć o jakimś dobrym napoju! Smacznego!

Przepis

Uwagi:
Należy uważać z papryką, bo nie wszyscy lubią zbyt ostre. Po 20 minutach pieczenia można udka obłożyć plasterkami ananasa i piec dalej, lubią to dzieci. Udka te mogą być podawne na różne okazje: jako główny składnik drugiego dania obiadowego, na podwieczorek lub kolację.

Przepis

Czas przygotowania:
Danie proste do przygotowania, wymaga czasu na nasmakowanie się przed pieczeniem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce