Trwa ładowanie...
dvl0hez
18-01-2017 13:16

Tort Tiramisu

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
dvl0hez
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Biszkopt:
• 8 jajek
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru

Krem i nasączenie:
• 500 g mascarpone
• 400 ml śmietany 30 proc.
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1,5 szklanki espresso
• 5 łyżek likieru kawowego lub amaretto
• opakowanie podłużnych biszkoptów
• ½ szklanki ciemnego kakao

Przepis

Piekarnik nastaw na 170 °C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, ubij białko na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodaj żółtka. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do całości i wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Masę przelej do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostaw biszkopt do ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika odetnij dokładnie boki biszkoptu od tortownicy, aby tort tiramisu wyszedł idealnie okrągły.

Następnie w misce rozetrzyj mascarpone z cukrem waniliowym, w oddzielnej misie ubij na sztywno śmietankę, pod koniec dosyp cukier. Ubitą sztywno kremówkę dodaj do serka i mieszaj delikatnie łyżką do czasu, aż połączą się w jednolity krem. Całość wstaw do lodówki. Zaparz kawę i dodaj do niej likier lub amaretto i pozostaw do ostudzenia.

Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 równe blaty. Pierwszy z nich nasącz kawą i posmaruj równomiernie masą. Na pierwszy blat nałóż kolejne dwa, powtarzając czynności. Pozostałą masę rozsmaruj równomiernie na górze oraz bokach tortu. Na koniec posyp kakao lub startą czekoladą. Tort tiramisu możesz pozostawić w takiej wersji lub dodać do całości podłużne biszkopty, tóre wystarczy ułożyć równomiernie wokół tortu.

Tort Tiramisu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez