Tort Tiramisu
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
• 8 jajek
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
Krem i nasączenie:
• 500 g mascarpone
• 400 ml śmietany 30 proc.
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1,5 szklanki espresso
• 5 łyżek likieru kawowego lub amaretto
• opakowanie podłużnych biszkoptów
• ½ szklanki ciemnego kakao
Piekarnik nastaw na 170 °C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, ubij białko na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodaj żółtka. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do całości i wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Masę przelej do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostaw biszkopt do ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika odetnij dokładnie boki biszkoptu od tortownicy, aby tort tiramisu wyszedł idealnie okrągły.
Następnie w misce rozetrzyj mascarpone z cukrem waniliowym, w oddzielnej misie ubij na sztywno śmietankę, pod koniec dosyp cukier. Ubitą sztywno kremówkę dodaj do serka i mieszaj delikatnie łyżką do czasu, aż połączą się w jednolity krem. Całość wstaw do lodówki. Zaparz kawę i dodaj do niej likier lub amaretto i pozostaw do ostudzenia.
Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 równe blaty. Pierwszy z nich nasącz kawą i posmaruj równomiernie masą. Na pierwszy blat nałóż kolejne dwa, powtarzając czynności. Pozostałą masę rozsmaruj równomiernie na górze oraz bokach tortu. Na koniec posyp kakao lub startą czekoladą. Tort tiramisu możesz pozostawić w takiej wersji lub dodać do całości podłużne biszkopty, tóre wystarczy ułożyć równomiernie wokół tortu.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze