Tort Tiramisu

Tort tiramisuTort tiramisu
Patrycja Gruszecka

Składniki

Biszkopt:
• 8 jajek
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru

Składniki

Krem i nasączenie:
• 500 g mascarpone
• 400 ml śmietany 30 proc.
• ½ szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1,5 szklanki espresso
• 5 łyżek likieru kawowego lub amaretto
• opakowanie podłużnych biszkoptów
• ½ szklanki ciemnego kakao

Przepis

Piekarnik nastaw na 170 °C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, ubij białko na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodaj żółtka. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do całości i wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Masę przelej do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostaw biszkopt do ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika odetnij dokładnie boki biszkoptu od tortownicy, aby tort tiramisu wyszedł idealnie okrągły.

Przepis

Następnie w misce rozetrzyj mascarpone z cukrem waniliowym, w oddzielnej misie ubij na sztywno śmietankę, pod koniec dosyp cukier. Ubitą sztywno kremówkę dodaj do serka i mieszaj delikatnie łyżką do czasu, aż połączą się w jednolity krem. Całość wstaw do lodówki. Zaparz kawę i dodaj do niej likier lub amaretto i pozostaw do ostudzenia.

Przepis

Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 równe blaty. Pierwszy z nich nasącz kawą i posmaruj równomiernie masą. Na pierwszy blat nałóż kolejne dwa, powtarzając czynności. Pozostałą masę rozsmaruj równomiernie na górze oraz bokach tortu. Na koniec posyp kakao lub startą czekoladą. Tort tiramisu możesz pozostawić w takiej wersji lub dodać do całości podłużne biszkopty, tóre wystarczy ułożyć równomiernie wokół tortu.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach