Tort kokosowy

Tort kokosowyTort kokosowy
Patrycja Gruszecka

Składniki

Biszkopt:
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
• 80 g wiórków kokosowych
• 4 łyżki malibu lub likieru kokosowego
• 350 ml mleka kokosowego
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 750 g schłodzonego serka mascarpone
• 1 tabliczka białej czekolady
Masa owocowa:
• 15 truskawek
• 5 łyżek dżemu truskawkowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przepis

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek. Ubijaj białka z cukrem przy pomocy miksera, pod koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę. Następnie przesiej obie mąki i dodaj do masy, wymieszaj mikserem ustawionym na najmniejszych obrotach lub drewnianą łyżką. Jednolitą masę włóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i ostudź. Gdy biszkopt będzie chłodny, pokrój go na trzy równe blaty.

Przepis

Masę kokosową przygotuj następująco: w garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj wiórki i całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj likier oraz połamaną kostę czekolady. Mieszaj do czasu roztopienia, zdejmij z ognia i ostudź masę. Następnie przy pomocy miksera połącz masę z mascarpone i cukrem pudrem.

Aby przyrządzić masę truskawkową umyj truskawki, włóż do blendera, wlej sok z cytryny, cukier waniliowy i dżem truskawkowy, wszystkie składniki zmiksuj. Do gładkiej masy dodaj mąkę ziemniaczaną i przelej do garnka, następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Na pierwszym z blatów biszkoptowych rozsmaruj równomiernie masą kokosową oraz truskawkową. Na pierwszy nałóż drugi i trzeci blat i powtórz czynności. Masę kokosową rozsmaruj równomiernie także na bokach tortu kokosowego. Do dekoracji wierzchu możesz użyć truskawek, gotowych pralinek lub dowolnych owoców.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja