Toffi

Obraz

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 15 dag miodu -lepszy jest naturalny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
    • KREM:
  • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
    • KARMEL: 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • DEKORACJA: orzechy włoskie

Przepis

CIASTO:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.

Przepis

KREM:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇