Toffi

Obraz

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 15 dag miodu -lepszy jest naturalny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
    • KREM:
  • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
    • KARMEL: 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • DEKORACJA: orzechy włoskie

Przepis

CIASTO:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.

Przepis

KREM:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany