Tarta z truskawkami
- Ciasto
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- woda
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek słodkiej sherry do polania truskawek
- 1/2 kg truskawek
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Mieszając mąkę z cukrem dodajemy pokrojone w małe kawałki masło (lub w listki), dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Nie potrafię dodać konkretnej ilości wody, ponieważ w jednym z przepisów było 5 łyżek ale okazało się za mało i dodałem jeszcze w sumie tak z pół szklanki. Ciasto jest dobre jak nie klei się do rąk. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
Bierzemy wałek obsypujemy go mąką. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm. Blachę do tarty lub zwykłą blachę smarujemy masłem i kładziemy rozwałkowane ciasto. Widelcem nakłuwamy je. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C, piec około 30 minut aż ciasto będzie rumiane, pozostawiamy do wystygnięcia. Ser Mascarpone ucieramy z cukrem i wanilią. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem aż uzyskamy puszystą masę. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połowy. Na ciasto kładziemy masę i je równomiernie rozsmarować. Kładziemy truskawki i polewamy słodką sherry.
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Podziel się opinią
Komentarze