Szybko, tanio ale czy zdrowo?

Mrożonki, zupki w proszku, gotowe sosy i drugie dania są bardzo wygodne. Dzięki nim możemy w szybki sposób przygotowywać posiłki. Jednak, czy są zdrowe?

Obraz

/ 10Szybko i łatwo

Obraz
© Jupiterimages.com

W natłoku pracy i codziennych obowiązków gotowe dania są bardzo kuszące. Wystarczy kupić i odgrzać. Nic skomplikowanego. Producenci zachwalają swoje produkty często ułatwiając nam życie przez dołączanie np. łyżek, czy sztućców. Wiedzą co robią. Im mniej pracy włożymy w przygotowanie posiłku oraz posprzątanie po nim, tym chętniej będziemy po niego sięgać.

/ 10Mniejsza wartość odżywcza

Obraz
© flickr.com/ginnerobot/cc 2.0/at/sa

Najbardziej polecane są produkty mrożone, liofilizowane lub gotowane. Zawarte w nich kawałki mięsa, warzyw i owoców dostarczają białka oraz minerałów. Niestety, część witamin ulega zniszczeniu. Potrawy z nich przygotowywane mają więc mniejszą wartość odżywczą niż te, robione ze świeżych składników.

/ 10Gotowe dania z ryb

Obraz
© sxc.hu

Produkty liofilizowane, które wystarczy zalać wodą, oraz pasteryzowane ze słoików i puszek, są znacznie bardziej wartościowe niż zupki w proszku. Najmniej polecane są dania rybne, ponieważ trudno ocenić, jaka była jakość ryb z których zostało przygotowane.

/ 10Dla dzieci najbezpieczniejsze

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Najmniej wątpliwości możemy mieć kupując dania dla dzieci. Produkowane są na naprawdę wysokim poziomie, a do tego spełniać muszą wyśrubowane wymagania jakościowe. Nie mogą zawierać konserwantów i dodatków smakowych oraz kolorystycznych, bo mogłyby wywoływać uczulenia u najmłodszych konsumentów.

/ 10Jak to przygotowują

Obraz
© Lifesize/Rayes/Thinkstock

Jak to więc możliwe, że pomimo braku tej całej chemii zachowują swoją trwałość i przydatność do spożycia? Możliwe jest to dzięki takim procesom, jak np. sterylizacja, która polega na ogrzaniu produktu do temperatury 100 st. C i poddania go wysokiemu ciśnieniu. Uniemożliwia to rozwój bakterii i chroni przed psuciem.

/ 10Co z zupkami z torebki?

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

W procesie ich produkcji często wykorzystuje się glutaminian sodu (E 610), który działa na kubeczki smakowe i potęguje odczuwanie smaku. Niby nic takiego, ale... jego zwiększone spożycie może objawiać się zawrotami głowy, uczuciem niepokoju i nadmierną potliwością. Do tego mogą dojść jeszcze skurcze oskrzeli, palpitacje serca, dolegliwości brzucha, mdłości, nieostrość widzenia. Z przeprowadzonych badań wynika, że glutaminian sodu zwiększa też predyspozycje do nadwagi i otyłości.

/ 10E500 i E501

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Innymi związkami, które dość często pojawiają się w koncentratach zupek, to stabilizatory i regulatory kwasowości - węglan potasu (E 501) oraz węglan sodu (E 500). W małych dawkach są raczej nieszkodliwe. Mogą jedynie powodować wysypkę, podrażnienia oczu i dróg oddechowych. W większym stężeniu przyczyniają się do krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów, biegunki, szoku, a nawet śmierci.

/ 10Karmel amoniakalny i nadpobudliwość

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Są też barwniki, takie jak karmel amoniakalny (E 150c), który może być powodem nadpobudliwości. Może też mieć wpływ na wątrobę, żołądek i płodność. Lekarze ostrzegają, aby zupek z torebki nie podawać dzieciom, ponieważ ich organizm jest szczególnie narażony na negatywne skutki związane ze spożyciem szkodliwych substancji.

/ 10Co w siebie ładujesz?

Obraz
© flickr.com/gregoryjameswalsh/cc 2.0/at/sa

Ilość szkodliwych dodatków jakie pojawiają się w gotowych produktach jest regulowana odpowiednimi przepisami i żaden z producentów nie pozwoli sobie na ich łamanie. Mimo wszystko, warto zastanowić się nad tym co jemy. Lepiej dokładnie czytać etykiety i zamiast zalewać zupkę w proszku, ugotować ją samemu, np. z mrożonych warzyw.

10 / 10Lepiej przygotuj sam

Obraz
© sxc.hu

Upieczony filet rybny na pewno będzie smaczniejszy niż podgrzana pizza i choć przygotowanie takiego posiłku zajmuje trochę więcej czasu, to mamy pewność, że nie ładujemy w siebie żadnego glutaminianu sodu, węglanu potasu, itp.

qk

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię