Szparagi w szynce na 4 sposoby

Szparagi są zdrowym, smacznym warzywem, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są szparagi w szynce. Jak je zrobić? Z jakim dodatkiem będą najlepiej smakowały? Oto nasze przepisy!

Szparagi w szynce na 4 sposoby
Źródło zdjęć: © 123RF
Szparagi zapiekane z szynką i z serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 100 suszonej szynki parmeńskiej (lub boczku);
  • 1 pęczek szparagów;
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella);
  • tymianek;
  • oliwa extra vergine;
  • sól;
  • pieprz;
  • masło.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki, równo przycinamy odłamane końce. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Na środku każdego z plasterków szynki kładziemy po 5 szparagów, posypujemy startym serem. Szynkę zawijamy w pęczek i zawijamy w jeszcze jeden plasterek szynki.

3. Smarujemy oliwą naczynie do pieczenia, układamy ruloniki z szynki, kropimy oliwą, a wystające spod szynki szparagi przyprawiamy pieprzem i solą.

4. Na wierzchu każdego rulonika kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego lub suszonego tymianku.

5. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut. Gotowe.

Szparagi w szynce z kremem chrzanowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 250 g szparagów;
  • 15 plasterków szynki konserwowej;
  • kilka łyżeczek kremu chrzanowego.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odcinamy lub odłamujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aż będą pół miękkie.

3. Plasterki szynki przekrawamy na połówki, każda z nich smarujemy kremem chrzanowym wraz z jednym szparagiem w środku. Gotowe.

Szparagi w szynce z serem i sezamem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżych zielonych szparagów;
  • 100 g szynki parmeńskiej;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka sezamu;
  • garść startego cheddara;
  • garść szczypiorku;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Powinno być długie, aby szparagi zmieściły się w całości. Naczynie smarujemy od środka oliwą.

2. Odcinamy zdrewniałe końcówki, można przy pomocy dłoni - szparagi pękają tam, gdzie zaczyna się jadalna część tego warzywa.

3. Na środku każdego plastra szynki kładziemy kilka szparagów i zwijamy je w ruloniki. Te warzywa, które zostaną, układamy w naczyniu obok pozostałych.

4. Szparagi polewamy oliwą. Posypujemy je sezamem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie na pół godziny. Przez pierwsze 25 minut szparagi powinny być przykryte folią, na ostatnie zaś 5 minut możemy ją odkryć oraz włączyć grzałkę tylko od góry.

6. Po wyjęciu z piekarnika sypiemy szparagi szczypiorkiem oraz serem. Zielone szparagi podajemy od razu, jeszcze nieostygnięte. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z szynką z suszonymi pomidorami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g zielonych szparagów;
  • 30 g suszonych pomidorów;
  • 4 łodygi bazylii;
  • 40 g parmezanu;
  • 120 g śmietany 18 proc.;
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej;
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 - 5 minut, aż będą półtwarde. Cedzimy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

2. Ser parmezan ścieramy na tarce, pomidory myjemy i kroimy w kostkę.

3. Obrywamy listki bazylii i siekamy je. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Szparagi zawijamy szczelnie w plasterki szynki (na każdy plasterek szynki 1 szparag), w ruloniki.

5. Ruloniki smażymy porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu ruloniki odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na zimno z dipem lub na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć