Trwa ładowanie...

Szparagi w szynce na 4 sposoby

Szparagi są zdrowym, smacznym warzywem, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są szparagi w szynce. Jak je zrobić? Z jakim dodatkiem będą najlepiej smakowały? Oto nasze przepisy!

Szparagi w szynce na 4 sposobyŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3
Szparagi zapiekane z szynką i z serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 100 suszonej szynki parmeńskiej (lub boczku);
  • 1 pęczek szparagów;
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella);
  • tymianek;
  • oliwa extra vergine;
  • sól;
  • pieprz;
  • masło.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki, równo przycinamy odłamane końce. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Na środku każdego z plasterków szynki kładziemy po 5 szparagów, posypujemy startym serem. Szynkę zawijamy w pęczek i zawijamy w jeszcze jeden plasterek szynki.

d39w3z3

3. Smarujemy oliwą naczynie do pieczenia, układamy ruloniki z szynki, kropimy oliwą, a wystające spod szynki szparagi przyprawiamy pieprzem i solą.

4. Na wierzchu każdego rulonika kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego lub suszonego tymianku.

5. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut. Gotowe.

Szparagi w szynce z kremem chrzanowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 250 g szparagów;
  • 15 plasterków szynki konserwowej;
  • kilka łyżeczek kremu chrzanowego.
d39w3z3

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odcinamy lub odłamujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aż będą pół miękkie.

3. Plasterki szynki przekrawamy na połówki, każda z nich smarujemy kremem chrzanowym wraz z jednym szparagiem w środku. Gotowe.

Szparagi w szynce z serem i sezamem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżych zielonych szparagów;
  • 100 g szynki parmeńskiej;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka sezamu;
  • garść startego cheddara;
  • garść szczypiorku;
  • sól;
  • pieprz.
d39w3z3

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Powinno być długie, aby szparagi zmieściły się w całości. Naczynie smarujemy od środka oliwą.

2. Odcinamy zdrewniałe końcówki, można przy pomocy dłoni - szparagi pękają tam, gdzie zaczyna się jadalna część tego warzywa.

3. Na środku każdego plastra szynki kładziemy kilka szparagów i zwijamy je w ruloniki. Te warzywa, które zostaną, układamy w naczyniu obok pozostałych.

d39w3z3

4. Szparagi polewamy oliwą. Posypujemy je sezamem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie na pół godziny. Przez pierwsze 25 minut szparagi powinny być przykryte folią, na ostatnie zaś 5 minut możemy ją odkryć oraz włączyć grzałkę tylko od góry.

6. Po wyjęciu z piekarnika sypiemy szparagi szczypiorkiem oraz serem. Zielone szparagi podajemy od razu, jeszcze nieostygnięte. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Szparagi z szynką z suszonymi pomidorami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g zielonych szparagów;
  • 30 g suszonych pomidorów;
  • 4 łodygi bazylii;
  • 40 g parmezanu;
  • 120 g śmietany 18 proc.;
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej;
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.
d39w3z3

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 - 5 minut, aż będą półtwarde. Cedzimy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

2. Ser parmezan ścieramy na tarce, pomidory myjemy i kroimy w kostkę.

3. Obrywamy listki bazylii i siekamy je. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Szparagi zawijamy szczelnie w plasterki szynki (na każdy plasterek szynki 1 szparag), w ruloniki.

5. Ruloniki smażymy porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu ruloniki odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na zimno z dipem lub na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj