Szparagi w szynce na 4 sposoby

Szparagi są zdrowym, smacznym warzywem, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są szparagi w szynce. Jak je zrobić? Z jakim dodatkiem będą najlepiej smakowały? Oto nasze przepisy!

Szparagi w szynce na 4 sposoby
Źródło zdjęć: © 123RF
Szparagi zapiekane z szynką i z serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 100 suszonej szynki parmeńskiej (lub boczku);
  • 1 pęczek szparagów;
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella);
  • tymianek;
  • oliwa extra vergine;
  • sól;
  • pieprz;
  • masło.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki, równo przycinamy odłamane końce. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Na środku każdego z plasterków szynki kładziemy po 5 szparagów, posypujemy startym serem. Szynkę zawijamy w pęczek i zawijamy w jeszcze jeden plasterek szynki.

3. Smarujemy oliwą naczynie do pieczenia, układamy ruloniki z szynki, kropimy oliwą, a wystające spod szynki szparagi przyprawiamy pieprzem i solą.

4. Na wierzchu każdego rulonika kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego lub suszonego tymianku.

5. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut. Gotowe.

Szparagi w szynce z kremem chrzanowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 250 g szparagów;
  • 15 plasterków szynki konserwowej;
  • kilka łyżeczek kremu chrzanowego.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odcinamy lub odłamujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aż będą pół miękkie.

3. Plasterki szynki przekrawamy na połówki, każda z nich smarujemy kremem chrzanowym wraz z jednym szparagiem w środku. Gotowe.

Szparagi w szynce z serem i sezamem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżych zielonych szparagów;
  • 100 g szynki parmeńskiej;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka sezamu;
  • garść startego cheddara;
  • garść szczypiorku;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Powinno być długie, aby szparagi zmieściły się w całości. Naczynie smarujemy od środka oliwą.

2. Odcinamy zdrewniałe końcówki, można przy pomocy dłoni - szparagi pękają tam, gdzie zaczyna się jadalna część tego warzywa.

3. Na środku każdego plastra szynki kładziemy kilka szparagów i zwijamy je w ruloniki. Te warzywa, które zostaną, układamy w naczyniu obok pozostałych.

4. Szparagi polewamy oliwą. Posypujemy je sezamem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie na pół godziny. Przez pierwsze 25 minut szparagi powinny być przykryte folią, na ostatnie zaś 5 minut możemy ją odkryć oraz włączyć grzałkę tylko od góry.

6. Po wyjęciu z piekarnika sypiemy szparagi szczypiorkiem oraz serem. Zielone szparagi podajemy od razu, jeszcze nieostygnięte. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z szynką z suszonymi pomidorami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g zielonych szparagów;
  • 30 g suszonych pomidorów;
  • 4 łodygi bazylii;
  • 40 g parmezanu;
  • 120 g śmietany 18 proc.;
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej;
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 - 5 minut, aż będą półtwarde. Cedzimy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

2. Ser parmezan ścieramy na tarce, pomidory myjemy i kroimy w kostkę.

3. Obrywamy listki bazylii i siekamy je. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Szparagi zawijamy szczelnie w plasterki szynki (na każdy plasterek szynki 1 szparag), w ruloniki.

5. Ruloniki smażymy porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu ruloniki odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na zimno z dipem lub na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie