Szparagi w szynce na 4 sposoby
Szparagi są zdrowym, smacznym warzywem, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są szparagi w szynce. Jak je zrobić? Z jakim dodatkiem będą najlepiej smakowały? Oto nasze przepisy!
Potrzebne składniki:
- 100 suszonej szynki parmeńskiej (lub boczku);
- 1 pęczek szparagów;
- 200 g tartego sera (np. mozzarella);
- tymianek;
- oliwa extra vergine;
- sól;
- pieprz;
- masło.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki, równo przycinamy odłamane końce. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Na środku każdego z plasterków szynki kładziemy po 5 szparagów, posypujemy startym serem. Szynkę zawijamy w pęczek i zawijamy w jeszcze jeden plasterek szynki.
3. Smarujemy oliwą naczynie do pieczenia, układamy ruloniki z szynki, kropimy oliwą, a wystające spod szynki szparagi przyprawiamy pieprzem i solą.
4. Na wierzchu każdego rulonika kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego lub suszonego tymianku.
5. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut. Gotowe.
Szparagi w szynce z kremem chrzanowym - przepis
Potrzebne składniki:
- 250 g szparagów;
- 15 plasterków szynki konserwowej;
- kilka łyżeczek kremu chrzanowego.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odcinamy lub odłamujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aż będą pół miękkie.
3. Plasterki szynki przekrawamy na połówki, każda z nich smarujemy kremem chrzanowym wraz z jednym szparagiem w środku. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg świeżych zielonych szparagów;
- 100 g szynki parmeńskiej;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka sezamu;
- garść startego cheddara;
- garść szczypiorku;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Powinno być długie, aby szparagi zmieściły się w całości. Naczynie smarujemy od środka oliwą.
2. Odcinamy zdrewniałe końcówki, można przy pomocy dłoni - szparagi pękają tam, gdzie zaczyna się jadalna część tego warzywa.
3. Na środku każdego plastra szynki kładziemy kilka szparagów i zwijamy je w ruloniki. Te warzywa, które zostaną, układamy w naczyniu obok pozostałych.
4. Szparagi polewamy oliwą. Posypujemy je sezamem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie na pół godziny. Przez pierwsze 25 minut szparagi powinny być przykryte folią, na ostatnie zaś 5 minut możemy ją odkryć oraz włączyć grzałkę tylko od góry.
6. Po wyjęciu z piekarnika sypiemy szparagi szczypiorkiem oraz serem. Zielone szparagi podajemy od razu, jeszcze nieostygnięte. Gotowe.
Szparagi z szynką z suszonymi pomidorami - przepis
Potrzebne składniki:
- 450 g zielonych szparagów;
- 30 g suszonych pomidorów;
- 4 łodygi bazylii;
- 40 g parmezanu;
- 120 g śmietany 18 proc.;
- 16 plastrów szynki parmeńskiej;
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi opłukujemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 - 5 minut, aż będą półtwarde. Cedzimy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
2. Ser parmezan ścieramy na tarce, pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
3. Obrywamy listki bazylii i siekamy je. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Szparagi zawijamy szczelnie w plasterki szynki (na każdy plasterek szynki 1 szparag), w ruloniki.
5. Ruloniki smażymy porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu ruloniki odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na zimno z dipem lub na ciepło. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl