Szparagi w szynce na 4 sposoby

Szparagi są zdrowym, smacznym warzywem, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są szparagi w szynce. Jak je zrobić? Z jakim dodatkiem będą najlepiej smakowały? Oto nasze przepisy!

Szparagi w szynce na 4 sposoby
Źródło zdjęć: © 123RF
Szparagi zapiekane z szynką i z serem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 100 suszonej szynki parmeńskiej (lub boczku);
  • 1 pęczek szparagów;
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella);
  • tymianek;
  • oliwa extra vergine;
  • sól;
  • pieprz;
  • masło.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki, równo przycinamy odłamane końce. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Na środku każdego z plasterków szynki kładziemy po 5 szparagów, posypujemy startym serem. Szynkę zawijamy w pęczek i zawijamy w jeszcze jeden plasterek szynki.

3. Smarujemy oliwą naczynie do pieczenia, układamy ruloniki z szynki, kropimy oliwą, a wystające spod szynki szparagi przyprawiamy pieprzem i solą.

4. Na wierzchu każdego rulonika kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego lub suszonego tymianku.

5. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut. Gotowe.

Szparagi w szynce z kremem chrzanowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 250 g szparagów;
  • 15 plasterków szynki konserwowej;
  • kilka łyżeczek kremu chrzanowego.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odcinamy lub odłamujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aż będą pół miękkie.

3. Plasterki szynki przekrawamy na połówki, każda z nich smarujemy kremem chrzanowym wraz z jednym szparagiem w środku. Gotowe.

Szparagi w szynce z serem i sezamem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżych zielonych szparagów;
  • 100 g szynki parmeńskiej;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka sezamu;
  • garść startego cheddara;
  • garść szczypiorku;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Powinno być długie, aby szparagi zmieściły się w całości. Naczynie smarujemy od środka oliwą.

2. Odcinamy zdrewniałe końcówki, można przy pomocy dłoni - szparagi pękają tam, gdzie zaczyna się jadalna część tego warzywa.

3. Na środku każdego plastra szynki kładziemy kilka szparagów i zwijamy je w ruloniki. Te warzywa, które zostaną, układamy w naczyniu obok pozostałych.

4. Szparagi polewamy oliwą. Posypujemy je sezamem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie na pół godziny. Przez pierwsze 25 minut szparagi powinny być przykryte folią, na ostatnie zaś 5 minut możemy ją odkryć oraz włączyć grzałkę tylko od góry.

6. Po wyjęciu z piekarnika sypiemy szparagi szczypiorkiem oraz serem. Zielone szparagi podajemy od razu, jeszcze nieostygnięte. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szparagi z szynką z suszonymi pomidorami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g zielonych szparagów;
  • 30 g suszonych pomidorów;
  • 4 łodygi bazylii;
  • 40 g parmezanu;
  • 120 g śmietany 18 proc.;
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej;
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 - 5 minut, aż będą półtwarde. Cedzimy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

2. Ser parmezan ścieramy na tarce, pomidory myjemy i kroimy w kostkę.

3. Obrywamy listki bazylii i siekamy je. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Szparagi zawijamy szczelnie w plasterki szynki (na każdy plasterek szynki 1 szparag), w ruloniki.

5. Ruloniki smażymy porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron przez 3 minuty. Po usmażeniu ruloniki odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na zimno z dipem lub na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟