Trwa ładowanie...
d21x3o7
14-12-2015 08:28

Szarlotka z kruszonką

Przepis
4.2
(18 głosów)
Oceń:
d21x3o7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • Ciasto:
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 450 g mąki orkiszowej białej
  • Nadzienie:
  • 2 kg całych jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g brązowego cukru.
  • Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 150 g mąki
  • Do podania:
  • bita śmietana, sos waniliowy, lody waniliowe
Przepis

Mąkę (300 g) mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łyżkę zimnej wody. Mieszamy mikserem, a następnie zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarowaną wcześniej masłem, razem z brzegami.
Formę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie robimy nadzienie. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Dodajemy sok cytrynowy, 450 ml soku pomarańczowego i jabłka. Całość mieszamy, zagotowujemy i dusimy 3 minuty. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy do gotujących się jabłek i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 1 minuty i zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z brązowym cukrem i mąką. Zagniatamy kruszonkę. Spód ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wykładamy masę jabłkową, na której rozkładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy na dolnej półce piekarnika, w 175 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin (ciepłe będzie się rozpadać podczas krojenia).

Szarlotka z kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj