Szarlotka z kruszonką
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Ciasto:
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 450 g mąki orkiszowej białej
- Nadzienie:
- 2 kg całych jabłek (najlepiej szara reneta)
- 50 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- 600 ml soku pomarańczowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g brązowego cukru.
- Kruszonka:
- 125 g masła
- 70 g brązowego cukru
- 150 g mąki
- Do podania:
- bita śmietana, sos waniliowy, lody waniliowe
Mąkę (300 g) mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łyżkę zimnej wody. Mieszamy mikserem, a następnie zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarowaną wcześniej masłem, razem z brzegami.
Formę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie robimy nadzienie. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Dodajemy sok cytrynowy, 450 ml soku pomarańczowego i jabłka. Całość mieszamy, zagotowujemy i dusimy 3 minuty. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy do gotujących się jabłek i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 1 minuty i zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z brązowym cukrem i mąką. Zagniatamy kruszonkę. Spód ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wykładamy masę jabłkową, na której rozkładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy na dolnej półce piekarnika, w 175 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin (ciepłe będzie się rozpadać podczas krojenia).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze