Szarlotka z kruszonką

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 450 g mąki orkiszowej białej
  • Nadzienie:
  • 2 kg całych jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g brązowego cukru.
  • Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 150 g mąki
  • Do podania:
  • bita śmietana, sos waniliowy, lody waniliowe

Przepis

Mąkę (300 g) mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łyżkę zimnej wody. Mieszamy mikserem, a następnie zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarowaną wcześniej masłem, razem z brzegami.
Formę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, a w tym czasie robimy nadzienie. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Dodajemy sok cytrynowy, 450 ml soku pomarańczowego i jabłka. Całość mieszamy, zagotowujemy i dusimy 3 minuty. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy do gotujących się jabłek i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 1 minuty i zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z brązowym cukrem i mąką. Zagniatamy kruszonkę. Spód ciasta wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wykładamy masę jabłkową, na której rozkładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy na dolnej półce piekarnika, w 175 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin (ciepłe będzie się rozpadać podczas krojenia).

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu