Syrop miodowo-imbirowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 cytryna
- 4 cm korzenia imbiru
- 150 ml płynnego miodu (np. lipowego)
Przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód.
Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie gotowy i można używać go do herbaty lub deserów. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze