Surówkowe dni
Doskonałe kosmetyki - to nie wszystko dla naszej urody. Wygląd skóry i włosów uzależniony jest w znacznej mierze od procesów, jakie zachodzą w organizmie. Włosy i skóra są jedynie ekranem wnętrza. Ich zdrowy i świeży wygląd wymaga więc stałej troski o to wnętrze.
Doskonałym sposobem na to są surówkowe dni, stanowiące rodzaj upiększającej kuracji. Dni surówkowe polegają na jedzeniu w nie tylko surowych warzyw i owoców, za to w dowolnej ilości. Częstotliwość takich dni może być różna: jeden raz w tygodniu, lub raz na dziesięć dni. Dobrze jest w takim dniu więcej wypoczywać, nie planować zbyt wielu zajęć. Celem kuracji surówkowej jest oczyszczenie organizmu z produktów przemiany materii, odciążenie układu pokarmowego i krążeniowego.
Osoby wrażliwe na jedzenie zbyt dużej ilości warzyw surowych, mogą je jadać ugotowane w małej ilości wody bez dodatków i przypraw. Dni surówkowe wzbogacają nasz organizm w cenne witaminy co pozwoli w dobrej kondycji przetrwać okres zimy. Kuracja przyczyni się również do regeneracji zniszczonych włosów i skóry, jeżeli uwzględnimy w diecie spore ilości witaminy A (pomidory, marchew, szpinak, papryka, dynia, brukselka).
Przy tej okazji nie zapominajmy też o doskonałym działaniu witaminy na skórę w postaci maseczek.
- Pomidor - zawiera witaminy A, B, C i PP oraz wiele związków mineralnych. Możemy go skroić w plasterki i obłożyć nim twarz i szyję. Działa ujędrniająco i regenerująco.
- Brzoskwinia - zawiera witaminy A, C, B i związki mineralne. Może stanowić podstawę doskonałej maseczki na skórę suchą. Łagodzi i zmiękcza naskórek.
- Ziemniak - zawiera skrobię, witaminy A, C, B, PP, działa osłaniająco i przeciwzapalnie. Mąka ziemniaczana może stanowić składnik masek i kąpieli łagodzących, zwłaszcza przy wysuszonej, łuszczącej się skórze.
MWM