Strudel jabłkowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 opakowanie (rulon) ciasta francuskiego
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 80 g cukru brązowego lub trzcinowego
- 50 g rodzynek
- 50 ml śmietanki 36%
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 80 g masła
- 60 g bułki tartej
- 80 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki mleka
- Do podania:
- cukier puder do oprószenia
- lody waniliowe lub śmietankowe
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzamy na sitku i w dużej misce mieszamy razem z jabłkami, przyprawami, cukrem i śmietanką.
Bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni. Masło roztapiamy i studzimy.
Płat ciasta francuskiego kładziemy na obsypany mąką arkusz papieru do pieczenia ciasta. i rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startą bułką tartą, oprócz brzegów. Wkładamy nadzienie jabłkowe (jeśli jabłka puściły sok, to lekko go odciskamy). Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami i zawijamy w rulon podnosząc powoli krawędź papieru - ciasto obciążone nadzieniem będzie się samo zawijało.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Strudel układamy na blaszce tak, aby miejsce gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie znalazło się pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i pieczemy 40 minut.
Strudel podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze