- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie (rulon) ciasta francuskiego
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 80 g cukru brązowego lub trzcinowego
- 50 g rodzynek
- 50 ml śmietanki 36%
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 80 g masła
- 60 g bułki tartej
- 80 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki mleka
- Do podania:
- cukier puder do oprószenia
- lody waniliowe lub śmietankowe
Przepis
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzamy na sitku i w dużej misce mieszamy razem z jabłkami, przyprawami, cukrem i śmietanką.
Przepis
Bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni. Masło roztapiamy i studzimy.
Przepis
Płat ciasta francuskiego kładziemy na obsypany mąką arkusz papieru do pieczenia ciasta. i rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startą bułką tartą, oprócz brzegów. Wkładamy nadzienie jabłkowe (jeśli jabłka puściły sok, to lekko go odciskamy). Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami i zawijamy w rulon podnosząc powoli krawędź papieru - ciasto obciążone nadzieniem będzie się samo zawijało.
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Strudel układamy na blaszce tak, aby miejsce gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie znalazło się pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i pieczemy 40 minut.
Przepis
Strudel podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.