Strudel jabłkowy

Obraz

Składniki

  • 1 opakowanie (rulon) ciasta francuskiego
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 80 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 80 g masła
  • 60 g bułki tartej
  • 80 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mleka
    • Do podania:
  • cukier puder do oprószenia
  • lody waniliowe lub śmietankowe

Przepis

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzamy na sitku i w dużej misce mieszamy razem z jabłkami, przyprawami, cukrem i śmietanką.

Przepis

Bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni. Masło roztapiamy i studzimy.

Przepis

Płat ciasta francuskiego kładziemy na obsypany mąką arkusz papieru do pieczenia ciasta. i rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startą bułką tartą, oprócz brzegów. Wkładamy nadzienie jabłkowe (jeśli jabłka puściły sok, to lekko go odciskamy). Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami i zawijamy w rulon podnosząc powoli krawędź papieru - ciasto obciążone nadzieniem będzie się samo zawijało.

Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Strudel układamy na blaszce tak, aby miejsce gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie znalazło się pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i pieczemy 40 minut.

Przepis

Strudel podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość