Strucla makowa

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • Masa makowa
  • 2 szk maku
  • 2 szk cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki Kasi
  • bakalie-rodzynki , zapach migdałowy

Przepis

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski 2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki 3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem 4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam 5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek Masa makowa 1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy 2- jajka ubijamy z cukrem na puch 3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy 4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle 5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀