STROGONOW
- 50 dag poledwicy wieprzowej (może być wołowa jak kto woli)
- 25 dag pieczarek,
- 5 luzek oliwy,
- lyzka masla,
- 1 cebula,
- niepelna szklanka smietany 22%.
- mala puszka koncentratu pomidorowego,
- pol lyzeczki mielonej papryki,
- lyzka posiekanej natki,
- sol,pieprz,
- ryz,ogorek konserwowy
Poledwice pokroic w paseczki okolo 1/2 cm na 1/2 cm.podzielic na dwie porcje.cebule pokroic na polplasterki,pieczarki w platki.Na glebokiej patelni rozgrzac maslo i lyzke oliwy,rozmieszac.Zrumienic cebule i pieczarki na dosc duzym ogniu.Przelozyc do rondla.na patelni usmazyc jedna porcje poledwicy,dorzucic do rondla,przesmazyc druga porcje pod koniec posypujac ja maka.wszystko na duzym ogniu.calosc wymieszac w rondlu,dodac smietane koncenrat i przyprawy.Zagotowac.
ryz ugotowac na sypko,rozlozyc na talerzu polewajac mieskiem z sosikiem mieso posypac natka,zjesc z ogorkiem i smakiem.
mozna jesc takze z bulka.
Przepis dodał użytkownik izasiernicka
Podziel się opinią
Komentarze