Trwa ładowanie...
d2e33ed
d2e33ed

Stek z kalafiora

Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Stek z kalafiora
  • Składniki (dla 2 osób):
  • 2 plastry kalafiora wykrojone ze środka (z reszty zrób zupę)
  • niewielka ilość oliwy do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka utartego parmezanu
  • łyżeczka oliwy
  • kilka liści posiekanej bazylii
Przepis

Czy widzicie te piękne, białe zwarte kwiaty kalafiora na straganach? Kuszą, oj kuszą. Są zdrowe i dobrze przyrządzone mają mało kalorii.
Jedliście kiedyś stek z kalafiora? Jest Pyszny!
Najlepiej go zrobić kiedy robimy zupę kalafiorową.
Dlaczego?
Do steku potrzebujemy plastry kalafiora z samego środka. Zostanie nam sporo małych różyczek i z tego najlepiej zrobić kalafiorowy krem. Ja mój stek z kalafiora podałam z ziołowym pesto ale może być salsa pomidorowa, trochę jogurtu lub sam stek z sałatą.

Jak zrobić stek?
- plastry kalafiora skrop oliwą i posyp solą i pieprzem
- grilluj na patelni z każdej strony około 5-6 min.
- przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego
- wymieszaj pozostałe składniki i rozłóż je równomiernie na plastrach kalafiora
- włóż kalafior do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 15 min.
- podawaj z ziołowym pesto

Jak zrobić ziołowe pesto?
Składniki:
- kilka gałązek liści bazylii
- kilka gałązek liści oregano
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka sezamu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
*Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/05/stek-z-kalafiora-cauliflower-steaks.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Share
d2e33ed

d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed