Stek z kalafiora
- Stek z kalafiora
- Składniki (dla 2 osób):
- 2 plastry kalafiora wykrojone ze środka (z reszty zrób zupę)
- niewielka ilość oliwy do skropienia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- łyżeczka sezamu
- łyżka utartego parmezanu
- łyżeczka oliwy
- kilka liści posiekanej bazylii
Czy widzicie te piękne, białe zwarte kwiaty kalafiora na straganach? Kuszą, oj kuszą. Są zdrowe i dobrze przyrządzone mają mało kalorii.
Jedliście kiedyś stek z kalafiora? Jest Pyszny!
Najlepiej go zrobić kiedy robimy zupę kalafiorową.
Dlaczego?
Do steku potrzebujemy plastry kalafiora z samego środka. Zostanie nam sporo małych różyczek i z tego najlepiej zrobić kalafiorowy krem. Ja mój stek z kalafiora podałam z ziołowym pesto ale może być salsa pomidorowa, trochę jogurtu lub sam stek z sałatą.
Jak zrobić stek?
- plastry kalafiora skrop oliwą i posyp solą i pieprzem
- grilluj na patelni z każdej strony około 5-6 min.
- przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego
- wymieszaj pozostałe składniki i rozłóż je równomiernie na plastrach kalafiora
- włóż kalafior do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 15 min.
- podawaj z ziołowym pesto
Jak zrobić ziołowe pesto?
Składniki:
- kilka gałązek liści bazylii
- kilka gałązek liści oregano
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka sezamu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
*Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/05/stek-z-kalafiora-cauliflower-steaks.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze