Stefania
- Masa:
- - litr mleka
- - szklanka cukru
- - 0,5 kostki margaryny
- - szklanka kaszy mannej
- - 2 łyżki kakao
- - torebka cukru waniliowego
- - 6 paczek herbatników
- Polewa:
- - 0,5 kostki margaryny
- - 0,5 szklanki cukru pudru
- - 2-3 łyżki kakao
- - 2łyżki gorącej wody
1. W garnku rozpuścić margarynę. Dolać do niej mleko, a gdy już będzie ciepłe, wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
2. Następnie po troszku wsypywać kaszę manną, oczywiście cały czas mieszając.
3. Gdy masa zacznie gęstnieć, dosypać kakao i wymieszać aż do chwili jego całkowitego rozpuszczenia.
4. Na blaszce ułożyć herbatniki, a na nie wylać gorącą masę, a na nią ponownie herbatniki, lekko uciskając.
5. Gdy ciasto już jest gotowe, rozpuścić w rondelku margarynę, następnie zdjąć z ognia, wsypać cukier i kakao, wlać gorącą wodę i mieszać do chwili aż polewa zacznie gęstnieć.
6. Tężejącą polewę wylać na herbatniki i pozostawić do wystygnięcia. (na polewę można wysypać troszkę wiórków kokosowych, wtedy ciasto wygląda ładnie i smakowicie)
7. Odczekać minimum 1,5godziny, dopóki masa odpowiednio nie zgęstnieje.
Przepis dodał użytkownik ineska2401
Podziel się opinią
Komentarze