Stefania

Obraz

Składniki

  • Masa:
  • - litr mleka
  • - szklanka cukru
  • - 0,5 kostki margaryny
  • - szklanka kaszy mannej
  • - 2 łyżki kakao
  • - torebka cukru waniliowego
  • - 6 paczek herbatników
    • Polewa:
  • - 0,5 kostki margaryny
  • - 0,5 szklanki cukru pudru
  • - 2-3 łyżki kakao
  • - 2łyżki gorącej wody

Przepis

1. W garnku rozpuścić margarynę. Dolać do niej mleko, a gdy już będzie ciepłe, wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
2. Następnie po troszku wsypywać kaszę manną, oczywiście cały czas mieszając.
3. Gdy masa zacznie gęstnieć, dosypać kakao i wymieszać aż do chwili jego całkowitego rozpuszczenia.
4. Na blaszce ułożyć herbatniki, a na nie wylać gorącą masę, a na nią ponownie herbatniki, lekko uciskając.
5. Gdy ciasto już jest gotowe, rozpuścić w rondelku margarynę, następnie zdjąć z ognia, wsypać cukier i kakao, wlać gorącą wodę i mieszać do chwili aż polewa zacznie gęstnieć.
6. Tężejącą polewę wylać na herbatniki i pozostawić do wystygnięcia. (na polewę można wysypać troszkę wiórków kokosowych, wtedy ciasto wygląda ładnie i smakowicie)
7. Odczekać minimum 1,5godziny, dopóki masa odpowiednio nie zgęstnieje.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się