smażone banany
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego rumu
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto do zamaczania
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 145 ml wody
- 2 łyżki ziaren sezamowych
Banan obrać ze skórki, pokroić w poprzek na 4 kawałki, a następnie każdy na 4 kawałki wzdłuż. Włożyć do szklanej salaterki i delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Przygotować ciasto. W głębokim naczyniu roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mąkę, sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Posypać ziarnami sezamowymi i odstawić.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zanurzać kawałki banana w cieście i smażyć 5-7 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze