Trwa ładowanie...
d2qjmdt
03-07-2008 16:40

Słodka chałka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2qjmdt
Składniki
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżki soli
Przepis

Drożdże, melko, 1 łyżke cukru, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić na 5 minut. Resztę cukru i żółtka ubić, dodać do rożdży. Nastepnie dodać sól i 2 szklanki mąki. Wszystko rozrobić. Nastepnie dodać roztopione masło i ponownie rozrobić. Dodać mąkę (tyle, by ciasto odstawało do renki), wyrobić. Odstawić do wyrośniecia na 30 minut. Nastepnie podzielić na trzy części, z których uformować trzy długie wałki. Wałki upleść w warkocz a nakoncu podwinąc pod spód.Ciasto ułożyć na blasze posnarowanej masłem. Pozostwaić do wyrośniecia w ciepłym miejscu. Wstawić do zimnego pieca i rozpocząć pieczenie. Piec w temperaturze 140 C przez ok. 45 minut. Do ciasta można dodać bakalie.

Przepis dodał użytkownik laseczka19884

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qjmdt
d2qjmdt
d2qjmdt
Więcej tematów
d2qjmdt